/

Nuwara Eliya – 2 zile și jumătate în Mica Anglie a Sri Lankăi

În Nuwara Eliya am ajuns după un drum de 4 ore din Kandy cu trenul. Mai multe despre călătoria cu trenul poți citi aici, iar de la gară am luat un tuktuk prin aplicația PickMe timp de 20 de minute până la cazarea noastră, AGP Homestay. Da, cazarea a fost mai departe de centrul orașului, însă nouă ne-a convenit mai mult așa pentru că astfel ne-am plimbat foarte mult pe jos prin diverse locuri și am văzut mai mult viața locală.

Noi am stat 3 nopți aici, deci am cam avut 2 zile și jumătate de explorat, însă recomand maxim 2 nopți. Toate locurile importante se pot vizita într-o singură zi și tot îți va rămâne timp și de o plimbare mai liniștită. Am văzut că multe persoane veneau în excursie de o zi din Kandy sau din Ella aici, dar mi se pare extrem de obositor: cel puțin 8 ore se duc pe drumul dus-întors cu trenul și alte 6-8 ore pe vizite. O să vezi de ce noi am mai stat o zi în plus.

Puține informații despre Nuwara Eliya

Pe scurt, câteva informații despre Nuwara Eliya: este considerată Mica Anglie a Sri Lankăi pentru clădirile în stil englezesc care încă domină acest loc. Se află la altitudinea de 1868 de metri, deci temperaturile sunt mai mici cam 10-20 de grade tot timpul anului. Localnicii ne-au spus că ar și ninge uneori pe muntele apropiat care este și cel mai înalt munte al țării, Pidurutalagala, la 2524 de metri.

Îți recomand să îți iei cam jumătate de zi explorării orașului, la pas. Plimbă-te de-a lungul lacului Gregory, poate și prin grădinile Victoria și neapărat trimite către cei dragi o felicitare de la oficiul poștal, care este situat în centrul orașului.Acesta este unul dintre cele mai vechi și emblematice oficii poștale din țară. Construit în 1894 de către britanici, clădirea impresionează prin stilul său arhitectural Tudor, având o fațadă din cărămidă roșie și un turn cu ceas distinctiv

Un tur de o zi

Rezervă-ți o zi întreagă pentru un tur al obiectivelor din jurul micului oraș. Noi am rezervat un tuktuk și timp de 8 ore am văzut destul de multe. Am oprit la multe viewpoint-uri (toată zona este înconjurată de plantații de ceai cu denumiri din Regatul Unit) de unde am admirat o cu totul altă față a insulei. (dacă ești interesat de ghid, ai aici pagina sau scrie-mi în secțiunea de Contact și îți voi lăsa numărul lui de telefon direct).

Am rămas surprinși să vedem cât de multe legume cultivă localnicii și de faptul că tot ce se produce aici, de exemplu, este trimis în restul țării, în special în sud. Iar un alt lucru, știai că Lipton își are plantația de ceai fix în Sri Lanka și că este cea mai mare plantație de ceai de pe insulă? O poți găsi în aici, mai aproape de Ella sau Haputale.

Bluefield Tea Factory

Excursia a continuat cu turul fabricii de ceai Bluefield Tea Factory care a durat o oră și am avut un ghid al nostru. Practic, intrarea este gratuită, însă este recomandat un bacșiș la final ghidului, drept mulțumire. În acea oră ne-a povestit totul despre cum se face ceaiul și faptul că de la această fabrică, se produc 9 sortimente de ceai, și am avut și câteva minute la dispoziție să culegem câteva frunze de ceai. La final am putut gusta din 2 sortimente de ceai gratis și am mai ales noi una contra-cost.

Ramboda waterfall

După fabrică, am plecat mai departe către cascada Ramboda. După ce am plătit intrarea, am continuat pe jos un drum de vreo 30 de minute până la cascadă pe un traseu format mai mult din trepte înalte. La cascadă îți recomand să îți iei costumul de baie pentru că se formează ca un fel de piscină și apa este foarte caldă. Dacă însă, plouă foarte mult, accesul foarte aproape de cascadă este interzis pentru că apa inundă absolut tot. Drumul de întoarcere e același, doar că de data asta vei urca toate acele trepte.

Ultima oprire din turul de o zi a fost la templul hindus Shree Bhakta Hanuman Kovil. Este interesant, nu are nicio treabă cu templele hinduse din Bali și are o priveliște frumoasă asupra văii. Bonus poți venea familii întregi de maimuțe.

Drumeție la Single Tree Hill

Această drumeție, care este mai mult o plimbare, pornește de la Pizza Hut, în stânga. Vei vedea un marcaj cu numele Pedro Estate și un drum asfaltat care duce în sus. Ei bine, de acolo începe plimbarea care șerpuiește pe lângă plantațiile de ceai atât de frumoase. Sunt cam 5 km de parcurs dus-întors, iar nouă ne-a luat o oră și 40 de minute pentru că ne-am oprit din minut în minut să facem poze. Cum am zis, este o plimbare plăcută, deci nimic de speriat. Ba chiar nici nu este extrem de cunosctă în rândul turiștilor.

Vei fi răsplătit constant cu super priveliști asupra orașului, iar pe jumătatea drumului este și un templu cu o statuie mare a lui Buddha și alte câteva de dimensiunea oamenilor, cam ciudate, dar interesante. Eu te sfătuiesc să nu te duci până la capăt, pentru ca ultimele 10 minute vor fi printr-o semi pădure până la stația de transmisie și nu va mai fi nicio priveliște. Zic să te oprești fix când începe pădurea și apoi să te întorci.

Drumeție în Horton Plains

Și acum despre bonusul de care ziceam la început sau de ce noi am mai stat o zi în Nuwara Eliya? Parcul Național Horton Plains este situat în zonele muntoase centrale ale Sri Lankăi, la o altitudine de peste 2.000 de metri, cel mai aproape fiind de Nuwara Eliya. Parcul este recunoscut pentru biodiversitatea sa remarcabilă, găzduind numeroase specii endemice de floră și faună. Este un loc perfect pentru a admira multitudinea de păsări ale zonei, și poate ai noroc, și leoparzii specifice zonelor muntoase.

Este recomandat să pleci cât mai devreme pe traseu, astfel că noi ne-am organizat de la cazare cu șofer și am plecat la 6 dimineața. Drumul din Nuwara Eliya până la intrare a durat cam o oră și un sfert și pentru acest taxi dus-întors noi am plătit cam 40 euro. Biletele de intrare au fost 35 euro/persoană. După ce ești verificat să nu ai niciun plastic la tine pentru a nu arunca din greșeală obiectul în natură, începe traseul.

Este un traseu circular și îl poți face în orice sens vrei tu, finalul fiind același. Noi la intersecție am făcut stânga, spre Mini World’s End și apoi World’s End și Baker’s Fall. Sunt cam 10km de parcurs, iar ca timp nu ar trebui să îți ia mai mult de 4 ore. Noi am făcut 3 ore jumătate și poate ar fi fost mai bine să plecăm de la cazare chiar la 5 dimineața. Spre final era extrem de cald și deloc umbră.

Una dintre atracțiile principale ale parcului este „Capătul Lumii” (World’s End), o prăpastie impresionantă cu o cădere de aproximativ 880 de metri, oferind priveliști panoramice asupra zonei înconjurătoare. Per total, nu este un traseu greu deloc, am văzut extrem de multe familii cu copii care chiar se distrau. Sunt porțiuni unde este bine să ai grijă mai mare unde calci, și evident, când te apropii de platformă pentru a admira priveliștea, trebuie să ai mare grijă.

Un alt motiv pentru care este indicat să pleci cât mai devreme pe traseu, este că locul este acoperit de ceață mai mereu pe tot parcursul zilei, mai puțin dimineața devreme.

Recunosc că priveliștea m-a impresionat, eu nu mă așteptam ca Sri Lanka și această zonă de pe lângă Nuwara Eliya să fie așa de plină de creste montane înalte și totul să de un verde crud extrem de frumos. Și ideea aceasta de capăt al lumii mi s-a părut interesantă și, bineînțeles, noi nu prea zicem NU unei drumeții. Însă, acum nu știu dacă își merită banii…a fost cea mai scumpă activitate a noastră din călătorie. Și culmea, era plin de turiști pe traseu, deși peste tot am citit că nu prea merită…Ca animale, noi am văzut câteva caprioare și extrem de multe păsări specifice.

În Sri Lanka m-am simțit exact cum scrie pe tricou de foarte multe ori: pierdută într-un frumos continuu de care nu știam că aveam nevoie la momentul respectiv. Dacă și tu îți dorești un așa hanorac sau alt model cu alte mesaje super cool, întră pe acest link și cu codul IOANA15 ai 15% reducere la orice de pe site. Let’s get lost in this beautiful world!

Restaurante încercate

S-ar putea să îți placă și acestea

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *