Top 15 sfaturi atunci când călătorești pentru prima dată în Sri Lanka

Sri Lanka a venit cu un șoc cultural destul de puternic, care nu ne-a deranjat, ba din contră: ne-a arătat cât de puține știam despre această țară și ne-a arătat probabil 1% din cum ar fi India, cele două având aceeași religie și aceleași tradiții. Însă, automat, sunt lucruri de care trebuie să ții cont pentru a avea o vacanță frumoasă.

Pentru a citi mai multe despre itinerarul nostru, cum am ajuns în Sri Lanka, ce cazări am rezervat și o listă cu restaurante recomandate, te rog să dai click aici. În articolul de față, vreau să îți las o listă cu 15 sfaturi/idei pe care le este bine să le știi atunci când călătorești în Sri Lanka. Salvează bine lista și nu uita să o aplici când ajungi acolo!

1. Expresii uzuale

Un lucru foarte interesant este că oamenii salută printr-un gest numit „Ayubowan”, similar cu „Namaste” din India, însoțit de o înclinare ușoară a capului. În templele budiste, trebuie să intri desculț și să eviți să întorci spatele statuilor lui Buddha când pleci. Alte expresii pe care ar fi drăguț să le cunoști sunt: MulțumescBohoma istuti, DaOwau, NuNaa, Îmi pare rău / ScuzeSamawenna

2. Sezonul favorabil

Este mai greu de stabilit exact o lună anume ca fiind cea mai bună, pentru că depinde foarte mult ce zonă a insulei vrei să vizitezi. Țara are două sezoane musonice care afectează diferite părți ale insulei în momente diferite ale anului. Pe scurt:

Sezonul uscat în sud și vest (cea mai populară perioadă) → Decembrie – Aprilie
Sezonul uscat în nord și est → Mai – Septembrie

Luna martie este considerată cea mai bună lună pentru a vizita insula, fiind în mijlocul sezonului uscat, dar ia în considerare și ploile surpriză care pot apărea.

3. Procesul de intrare în țară

Este nevoie de o viză valabilă 30 de zile, de asigurare de călătorie și de un pașaport valabil minim 6 luni. Pentru viză, poți aplica aici pe site cu câteva zile înainte. Ulterior, primești un email cu un link în care trebuie să îți treci datele de contact și cele din pașaport, și cel puțin adresa unei cazări pentru a fi înregistrat în baza lor de date. La aeroport am stat fix 3 minute cât să ne caute în sistem și să ne pună ștampila pe pașaport, atât de simplu este! Bineînțeles, verifică întotdeauna ultimele știri pe MAE.

4. Trusa de medicamente

În ceea ce privește vaccinurile, noi  nu ne-am făcut niciunul, dar asta a fost alegerea noastră și ne-am asumat! Ceea ce este indicat să faci este să consulți un medic și apoi să iei decizia informat. Câteva din vaccinurile recomandate pentru Sri Lanka sunt:

Hepatita A – recomandat pentru siguranță, deoarece virusul se poate transmite prin alimente sau apă contaminată.
Hepatita B – recomandat dacă ai risc de expunere prin contacte medicale sau tatuaje/piercinguri.
Febra tifoidă – recomandat mai ales dacă vei mânca mâncare stradală sau vei călători în zone rurale.

De-asemenea, fiind insulă exotică, există riscul foarte mare de Febra Dengue, deci cumpără multe spray-uri pentru țânțari. Mai ales dacă plouă, sunt extrem de mulți țânțari și e riscul mult mai mare. Am observat că au un spray din plante medicinale și uleiuri esențiale mult mai eficient, așa că poți cumpăra și de acolo.

Ce medicamente am avut noi și e bine să le ai în bagaj: Smecta, Enterol, Metoclopramid, Ibuprofen, Paracetamol, Aerius, Betadină, spirt medicinal, șervețele antibacteriene, Omeprazol, Gaviscon, săruri pentru hidratare, Coldrex, Fervex și un antibiotic, pentru orice eventualitate.

5. Head Wobble – ce înseamnă?

Mișcarea specifică a capului în Sri Lanka este similară cu cea din India și poate fi confuză pentru străini. Se numește „head wobble” sau „head bobble”, adică un balans al capului dintr-o parte în alta. Ce semnificații are?

– „Da, am înțeles” / „Sunt de acord” – Dacă un localnic îți face această mișcare când îi vorbești, de obicei înseamnă că te-a înțeles și este de acord.
„Ok” / „Merge” – Se folosește mult în conversațiile informale pentru a confirma ceva, dar fără entuziasm exagerat.
„Poate” / „Nu sunt sigur” – Uneori, mișcarea este ambiguă și poate însemna o formă de politețe sau o evitare a unui „nu” direct.

6. Respectă cultura

Respectă templele și obiceiurile religioase – Îmbracă-te decent la temple (umerii și genunchii acoperiți), iar când intri în incinta templului, trebuie să te descalți. Nu întoarce niciodată spatele unei statui a lui Buddha pentru poze. Poți face poze la statui unde este permis, însă nu sunt recomandate pozele cu tine și statuia în spatele tău.

7. Respectă conduita

Pentru a da sau a primi obiecte și bani, folosește mâna dreaptă, deoarece mâna stângă este considerată impură. Te poți înclina puțin atunci când mulțumești. Și zâmbește tu localnicilor care îți zâmbesc și sunt amabili.

8. Evită apa de la robinet

Bea doar apă îmbuteliată sau filtrată. La sucuri și smoothie-uri, întreabă dacă au fost făcute cu apă filtrată. De-obicei, la cazări am avut în cameră, câteva sticle de apă plată lăsate de gazde. Erau locuri unde localnicii își reumpleau sticlele cu apă, dar noi nu am avut curaj să le încercăm. În schimb, noi am folosit apa de la robinet pentru a ne spăla pe dinți sau pe păr și nu am pățit nimic.

9. Aplicații utile

Noi am folosit aplicația PickMe pentru taxi, în special pentru tuktuk, dar am cerut și mașini. Este foarte bună și are prețuri foarte bune. Bineînțeles că în locurile foarte turistice, șoferii nu vor răspune pe aplicație, ci o să te strige de pe stradă și vor cere dublu-triplu. Noi am scăpat de acest lucru de cele mai multe ori, arătându-le exact cât ar fi prețul din aplicație, și, ori renunțau și ne lăsau baltă, ori mai scădeau și ei prețul inițial.

10. Mergi cu trenul

Serios, călătoria cu trenul este în sine o adevărată experiență culturală! În plus, ruta Kandy-Ella este considerată a fi printre cele mai frumoase și scenice rute din lume. Ține minte că mereu o să aibă întârziere, de cel puțin o oră, deci nu planifica nimic important în funcție de tren că nu vei ajunge la timp.

Pentru a rezerva biletele de tren din timp, în special pe ruta Kandy-Ella, acceseaza site-ul oficial. Sunt 3 clase în tren: clasa 1 este mai mult pentru turiști, cu aer condiționat și fără posibilitatea de a deschide geamurile; clasa 2 este cu ventilator, poți deschide geamurile, cu locuri pe care le poți rezerva și cu localnici; clasa 3 este preponderent folosită de localnici, fără sursă de răcire și poți deschide geamurile. Îți recomand să încerci și clasa 1 și clasa 2 pentru ambele experiențe. Dar ține cont că trenurile sunt mereu pline de oameni.

11. Oamenii și așteptări

Sunt foarte prietenoși – Localnicii sunt amabili și curioși, dar uneori pot părea insistenți, mai ales comercianții și șoferii de tuk-tuk. Dar te lasă în pace destul de repede dacă ești ferm pe poziții. Aici, toată lumea are ceva de vânzare sau un tur sau un drum de oferit, deci vor veni cu o poveste foarte bine gândită, dar nu sunt rău intenționați.

Nu te speria dacă toți te vor întreba de unde ești, cât stai în Sri Lanka, care este ruta urmată sau lucruri despre țara ta. Sunt doar curioși și vor să discute cu tine cât de mult se poate. Sunt un popor extrem de sociabil.

12. Oferă-le o mică parte din cultura ta

Uite, acesta este un sfat personal, pe care eu l-am încercat: am adus o mică bucățică din România la fiecare gazdă în parte cu o mică poveste. Poate am avut noroc și de perioadă, fiind începutul lunii Martie, dar am luat câteva mărțișoare din țară cu steagul României și cu cuvântul Noroc scris. Le-am dat doamnelor gazde și le-am expplicat ce semnificație are și că este parte din cultura noastră. Gestul a fost extrem de apreciat și i-am simțit mult mai calzi și mai apropiați. Sigur vei găsi și tu ceva, iar localnicii, în special copiii și cei din homestays se vor bucura de gestul tău.

13. Bani și plăți

Moneda locală este rupia din Sri Lanka (LKR). Poți schimba bani la aeroport, dar găsești și case de schimb cu rate mai bune în orașe. Caută-le bine pe GoogleMaps să aibă recenzii. Retragerile de la bancomat au taxe mai mari, dar ATM-urile BOC, Sampath și Commercial Bank sunt cele mai fiabile. Folosește cu încredere Revolut pentru retrageri, noi am avut cel mai bun schimb cu el.

14. Du-te în safari

Habar nu aveam cât de bogată este Sri Lanka în faună și câte specii de animale există. Există o mulțime de parcuri naționale din care să alegi, deci nu te îngrămădi în Yala National Park. De-asemenea, există și sanctuare de elefanți, dar caută cu grijă să fie pe bune sanctuare care ajută elefanții răniți, si nu un loc care nu le face deloc bine pentru bani. Iată o listă completă cu parcurile naționale și pentru ce sunt ele recunoscute:

  • Parcul Național Yala – Cel mai faimos parc, renumit pentru populația de leoparzi.
  • Parcul Național Udawalawe – Cunoscut pentru turmele de elefanți asiatici.
  • Parcul Național Wilpattu – Cel mai mare parc național, cu lacuri naturale („willus”).
  • Parcul Național Minneriya – Popular pentru „Marea Adunare” a elefanților, unde sute de elefanți se adună la lac.
  • Parcul Național Horton Plains – Un platou montan cu peisaje spectaculoase și „Capătul Lumii” (World’s End).
  • Parcul Național Bundala – Un paradis pentru păsările migratoare, inclusiv flamingo.
  • Parcul Național Gal Oya – Unic datorită lacului său, unde poți vedea elefanți înotând.
  • Parcul Național Kumana – Faimos pentru păsări și natura sălbatică.
  • Parcul Național Sinharaja – O pădure tropicală protejată, sit UNESCO.
  • Parcul Național Kaudulla – Un alt loc excelent pentru observarea elefanților.
  • Parcul Național Lunugamvehera – Un habitat pentru elefanți și crocodili.

15. Explorează cât de mult poți

Sri Lanka nu este insula în care să stai doar într-un loc. Merită explorată cât de mult poți, este extraordinar de bogată în peisaje diverse, de la junglă exotică la cele mai impresionante plantații de ceai până la plajele paradisiace care o înconjoară. Încearcă să faci un tur al mai multor zone pentru a o descoperi măcar puțin. Îți zic eu că o să îți placă foarte mult.

Și dacă ai nevoie de ajutor pentru a organiza un asemenea tur, nu ezita să îmi lași un mesaj. Te voi ajuta cu drag!

Sper că aceste sfaturi îți vor ușura și mai mult vacanța mult visată în Sri Lanka și nu ezita să îmi lași un comentariu dacă dorești mai multe detalii. Dacă vrei să citești despre itinerarul nostru, te invit să dai click aici.

S-ar putea să îți placă și acestea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *