Ghid de călătorie complet 2 săptămâni în Sri Lanka – Insula Lacrimă

Călătoria din Sri Lanka a venit la pachet cu foarte multe provocări și ieșiri din zona de confort. De departe, cred că a fost cea mai solicitantă vacanță a noastră, de la numeroasele cazări pe care le-am avut, diversitatea peisajelor, apropierea culturii de pe insulă cu ce credem noi că este în India și explozia de arome pe care mâncarea lor o are. Sri Lanka le are pe toate și ne-a plăcut la nebunie!
În acest articol îți voi prezenta itinerarul nostru pe scurt, cu detalii despre cazările avute de noi și restaurantele încercate, urmând ca fiecare zonă explorată și experiență să fie elaborate într-un articol dedicat.
Informații esențiale despre Sri Lanka
Sri Lanka este adesea numită „insula lacrimă” datorită formei sale, care seamănă cu o lacrimă ce se desprinde de sudul Indiei. Această denumire poetică reflectă și frumusețea naturală a insulei, cunoscută pentru plajele sale spectaculoase, plantațiile de ceai și biodiversitatea bogată.
Are o istorie bogată de peste 2.500 de ani și o cultură diversă, influențată de budism, hinduism, colonialismul european și comerțul maritim. Insula a fost colonizată de europeni timp de 450 de ani, primii fiind portughezii în anul 1505, apoi olandezii în 1658 și ultimii britanicii, din 1796 până în 1948, când și-a câștigat independența. În 1972 și-a schimbat numele oficial din Ceylon în Republica Socialistă Democratică Sri Lanka.
Un lucru foarte interesant este că oamenii salută printr-un gest numit „Ayubowan”, similar cu „Namaste” din India, însoțit de o înclinare ușoară a capului. În templele budiste, trebuie să intri desculț și să eviți să întorci spatele statuilor lui Buddha când pleci.
Când este indicat să mergi în Sri Lanka?
Este mai greu de stabilit exact o lună anume ca fiind cea mai bună, pentru că depinde foarte mult ce zonă a insulei vrei să vizitezi. Țara are două sezoane musonice care afectează diferite părți ale insulei în momente diferite ale anului. Pe scurt:
Sezonul uscat în sud și vest (cea mai populară perioadă) → Decembrie – Aprilie
Sezonul uscat în nord și est → Mai – Septembrie
Noi am ales să petrecem 16 zile în Sri Lanka, concetrându-ne pe un tur al centrului țării și sudului. Am stat de pe 21 februarie până pe 10 martie, iar itinerarul nostru a constat în Kandy, Nuwara Elyia, Ella, Yala National Park, Tangalle, Unawatuna și Colombo.
Luna martie este considerată cea mai bună lună pentru a vizita insula, fiind în mijlocul sezonului uscat, dar ia în considerare și ploile surpriză care pot apărea. De exemplu, noi am avut 3 zile de ploi abundente, ca în sezonul ploios, care au inundat parcurile naționale și ne-au dat puțin planurile peste cap.
Cum ajungi în Sri Lanka?
Așa cum am menționat și în ghidurile de călătorie despre Bali și Coreea de Sud, cel mai convenabil pentru noi este zborul cu Qatar Airways. Este comod și nu ne batem capul cu bagajele de cală sau alte check in-uri. În plus, este foarte ușor de suportat: am zburat 4 ore jumătate până în Doha și de acolo încă 5 ore până în Colombo.
Aruncă totuși un ochi pe mai multe companii aeriene, ca de exemplu Turkish Airlines sau FlyDubai, poate vei găsi oferte și mai bune.
Procesul de intrare în țară
Este nevoie de o viză valabilă 30 de zile, de asigurare de călătorie și de un pașaport valabil minim 6 luni. Pentru viză, poți aplica aici pe site cu câteva zile înainte. Ulterior, primești un email cu un link în care trebuie să îți treci datele de contact și cele din pașaport, și cel puțin adresa unei cazări pentru a fi înregistrat în baza lor de date. La aeroport am stat fix 3 minute cât să ne caute în sistem și să ne pună ștampila pe pașaport, atât de simplu este! Bineînțeles, verifică întotdeauna ultimele știri pe MAE.
Cartela SIM
Pentru date mobile, ori poți lua cartelă SIM de oriunde din orașele mai cunoscute și aeroport sau poți lua e-SIM de la Airalo pentru că este mult mai ușor de accesat și fără bătăi de cap. Noi folosim Airalo la fiecare plecare din afara Europei și ni se pare ca are prețuri bune. Pentru 2 săptămâni am plătit 20 dolari pentru 15 Gb. La cazări am avut și nu am avut Wifi…așa că am preferat să ne luăm extra internet pentru a ne planifica zilele următoare și pentru deplasările la obiective turistice.
Trusa de medicamente
În ceea ce privește vaccinurile, noi nu ne-am făcut niciunul, dar asta a fost alegerea noastră și ne-am asumat! Ceea ce este indicat să faci este să consulți un medic și apoi să iei decizia informat. Câteva din vaccinurile recomandate pentru Sri Lanka sunt:
Hepatita A – recomandat pentru siguranță, deoarece virusul se poate transmite prin alimente sau apă contaminată.
Hepatita B – recomandat dacă ai risc de expunere prin contacte medicale sau tatuaje/piercinguri.
Febra tifoidă – recomandat mai ales dacă vei mânca mâncare stradală sau vei călători în zone rurale.
De-asemenea, fiind insulă exotică, există riscul foarte mare de Febra Dengue, deci cumpără multe spray-uri pentru țânțari. Mai ales dacă plouă, sunt extrem de mulți țânțari și e riscul mult mai mare. Am observat că au un spray din plante medicinale și uleiuri esențiale mult mai eficient, așa că poți cumpăra și de acolo.
Ce medicamente am avut noi și e bine să le ai în bagaj: Smecta, Enterol, Metoclopramid, Ibuprofen, Paracetamol, Aerius, Betadină, spirt medicinal, șervețele antibacteriene, Omeprazol, Gaviscon, săruri pentru hidratare, Coldrex, Fervex și un antibiotic, pentru orice eventualitate.
Mâncarea din Sri Lanka – curcubeu în farfurie!
Dacă de-obicei, nu apucăm să mâncăm de 3 ori pe zi în călătorii pentru că dorința de a descoperi cât mai multe este prea mare. Ei bine, aici, a fost o altă poveste! Mâncarea ne-a cucerit încă din primul minut petrecut aici și am mâncat de toate și mult și oricând aveam ocazia 😊)
Este picantă, daaa, extrem de picantă, uneori, dar este și o explozie de arome! Se combină niște gusturi și nu simți doar picantul, ci ceva foarte exotic. Iar dacă iubești mâncarea indiană, află că în Sri Lanka este de 10 ori mai bună! (acum sunt curioasă cum e în India, cred că voi plânge de fericire)
Iată câteva preparate pe care noi le-am încercat și care pun Sri Lanka în top 3 bucătării pentru noi: curry de orice fel (de pui, de cartofi, de bame, de ciuperci, de păstăi), dhal sau curry-ul de linte, orezul cu toate aromele posibile, sambal de cocos (sosul specific extrem de picant), papadums (chipsuri crocante din linte), roti (un fel de lipie) și kottu roti (street food cu lipie, oua și legume), egg hoppers (clătită cu ou ochi în mijloc) și orice pește găsești în sud gătit la grătar.
Restaurante recomandate
Mai jos găsești o listă cu restaurantele încercate de noi din toate locurile în care am ajuns. Este recomandat să cauți întâi pe Google Maps să vezi recenziile sau pozele să te asiguri că este curat restaurantul. Personal, mi s-a părut că peste tot oamenii au gătit extrem de curat, chiar dacă localul poate nu era impecabil, peste tot recenziile sunt foarte bune și am mers mult pe mâncarea locală care este mult mai ieftină și gustoasă.
În sud, la plajă, mai ales în Unawatuna și Mirissa, prețurile sunt cam mari (22-25 euro o masă cu două feluri principale și două băuturi, comparativ cu Nuwara Eliya unde am dat 12 euro pe același lucru)și mâncarea este extrem de vestică, foarte greu am găsit ceva local.
Bonus, dacă vrei încă un alt loc unde mâncarea va fi extrem de gustoasă, poate cea mai gustoasă, participă la un curs de gătit mâncare din Sri Lanka în Ella. Mi se pare că în acest loc, chiar merită să cunoști puțin și bucătăria pentru că este TOP! Activitatea am luat-o prin GetYourGuide și a durat 4 ore, timp în care am făcut un tur al grădinii extrem de bogate, ni s-au prezentat condimentele și am gătit o mulțime de feluri de curry și de alte bunătăți. Mai multe detalii găsești în acest articol.
Itinerarul nostru pentru 2 săptămâni
De menționat este că noi am călătorit light de data aceasta pentru a ne fi mai ușor. Fiecare a avut câte un rucsac CabinZero de 36L, pe care le-am trimis la cală, și încă unul micuț de 10L, în care am avut lucrurile importante. Noi folosim exclusiv rucsacurile de la CabinZero de 3 ani de zile și chiar le recomand. Le-am testat timp de 3 ani în toata călătoriile posibile, de la city break-uri, la 10 zile prin Islanda, la 10 zile de hike prin Norvegia și 2 săptămâni prin Coreea de Sud, și pot spune că au fost fix ce trebuie. Dacă și tu vrei un rucsac și nu știi de care, poți beneficia de codul meu de 15% reducere IOANAFERDOSCHI pe site-ul lor și vezi cum ți se pare.
Cum am zis la început, a fost una dintre cele mai solicitante vacanțe ale noastre din prisma multitudinii de locuri vizitate. Am avut 8 cazări, împărțite în Kandy, Nuwara Eliya, Ella, Yala National Park, Tangalle, Unawatuna și Colombo. Pentru a vedea tot ce am vizitat și toate activitățile noastre din timpul celor două săptămâni, te invit să dai click aici.
Cum ne-am deplasat între cazări?
Am aterizat în Negombo și de acolo am mers la gara Colombo Fort Station de unde am luat trenul către Kandy. Din Kandy până în Nuwara Eliya am luat tot trenul și către Ella la fel, cele două călătorii fiind considerate printre cele mai scenice din lume, și pe bună dreptate! În sud și către Colombo, am mers cu un taxi luat de la cazări unde mai negociam prețurile.
Pentru a rezerva biletele de tren din timp, în special pe ruta Kandy-Ella, acceseaza site-ul oficial. Sunt 3 clase în tren: clasa 1 este mai mult pentru turiști, cu aer condiționat și fără posibilitatea de a deschide geamurile; clasa 2 este cu ventilator, poți deschide geamurile, cu locuri pe care le poți rezerva și cu localnici; clasa 3 este preponderent folosită de localnici, fără sursă de răcire și poți deschide geamurile. Ușile trenurilor mereu stau deschise, deci poți face poze și filmări liniștit. Trenul nu merge deloc repede, ba chiar am avut de fiecare dată întârzieri de 1 oră, deci nu planifica nimic important în funcție de tren că nu vei ajunge la timp. Noi am stat de 2 ori la clasa 2 și o dată la clasa 1 și cred că am făcut alegerea corectă. De-asemenea, nu îți planifica drumul în weekend: este extrem de aglomerat și nici limită de oameni nu există. Am încercat noi asta și nu a fost drăguț să stăm 2 ore în picioare, cu bagajele pe picioare, la 30 de grade și cu alți 100 de oameni în jur.
Pentru a vizita, noi am apelat la aplicația PickMe și alegeam întotdeauna tuktuk-ul. De câteva ori s-a întâmplat ca tuktuk-ul să nu ne ia prin aplicație, ci prin negociere și am ajuns să plătim dublu pentru că nu voiau să lase la preț. Iar la plajă noi am închiriat scuter pentru că deja avem experiența celor 3 săptămâni petrecute în Bali despre care poți citi aici și pentru că abia așteptam să nu mai depindem de nimeni. În plus, se simte altfel insula de pe scuter! Dar nu recomand decât dacă ești stăpân pe tine și ai deja experiență. În mod normal ne-ar fi trebuit permisul internațional, însă am observat că poliția nu prea oprește turiștii și dacă mergi în limita de viteză și cu cască și ai grijă, ar trebui să fie ok.
Poți închiria și tuktuk pe toată perioada călătoriei, dar e complicat procesul și e mare gălăgia cât timp îl conduci. Nouă nu ni s-a părut că merită. La fel poți închiria mașină, dar mai multă bătăie de cap e cu traficul. Ține cont că se conduce pe partea stângă și nu există reguli de circulație, fiecare merge cum vrea, se claxonează să îți faci simțită prezența, câinii dorm de șosea, iar autobuzele fac legea, sunt extrem de periculoase. Este o aventură și condusul prin Sri Lanka, dar așa e lumea lor.
Cazările pe care le-am rezervat
Am stat atât la homestays, cât și la hoteluri mai fancy și un resort all inclusive mai rustic. Cazările de tip homestays reprezintă o cameră din cele 4 de care dispune casa gazdei spre a fi date în chirie. Mi s-a părut că Sri Lanka este locul unde încă pot găsi cazări la prețuri corecte și care să ne permită să încercăm tot felul de cazări.
În Kandy am stat 2 nopți la White Lodge, un homestay super simplu, cu niște gazde extrem de prietenoase. Am avut o cameră dublă cu balcon de unde vedeam maimuțele din vecini și micul dejun inclus. Este cam la 20 de minute de mers pe jos de centrul orașului, dar măcar e super liniște și fix asta ne trebuia. De-obicei, în Asia, luăm cazări mai departe de centru: un motiv ar fi prețul, apoi că sigur găsim ceva frumos și mai departe, liniștea din jurul cazării și faptul că suntem printre localnici.
În Nuwara Eliya, tot la un homestay am stat, AGP Home, timp de 3 nopți. De data asta nu am avut nici priveliște, nici balcon, iar cazarea era cam la 30 de minute de mers pe jos de centrul orașului. Ne-a plăcut și aici că eram mai printre localnici și aveam super multe plantații de ceai împrejur. Micul dejun a fost inclus, iar gazda a fost extrem de sociabilă, ne-a așteptat cu ceai Ceylon și biscuiți, curioasă și de un real ajutor. Ne-a recomandat restaurante și ce merită vizitat și ne-a ajutat să ajungem la Horton Plains. Ține cont că aici e mai frig fiind la altitudinea de 1884m. La cazare nu am avut încălzire, dar gazda ne-a lăsat 3 pături foarte călduroase. Noi am prins maxim 18 grade și minim 6 grade.
În Ella am vânat această cazare, Nine Arch Lodge, pentru priveliștea extraordinară pe care am avut-o fix din vârful patului. Tot un homestay a fost, cu mic dejun inclus, doar că nu s-a ridicat la standardele primelor. Poate din cauză că era în junglă, persista mirosul de mucegai, sau pentru că plouase mult, era umezeala mai greu de suportat. Dar pentru priveliștea către Nine Arch Bridge, nu ne-a deranjat deloc pentru cele 2 nopți. Gândește-te cât de fain este ca tu să vezi primul tren care trece podul fără să te dai jos din pat! Fix ca în poza de jos se vedea podul de pe balcon!
Din Ella am plecat mai repede din cauza unor ploi torențiale care nu se mai terminau. Am preferat să fim cât mai aproape de parcurile naționale, așa că am ajuns la hotelul Tranquil Wild unde am stat doar o noapte. Nu era în plan să stăm aici, ci l-am găsit întâmplător în timp ce eram în Ella. Am avut și piscină comună, mic dejun inclus și o super cameră, extrem de luxoasă pentru prețul plătit. În curte este plin de păuni, iar după gard sunt o mulțime de bivoli de apă și familii de maimuțe. Cu ei ne-am organizat safari-ul de a doua zi din Yala National Park, din blocurile 5 și 6. Hotelul este extrem de aproape și de Udawalawe National Park și sigur fac excursii și acolo.
Următoarea zi, după safari, am plecat către așa numitul resort all inclusive, Yakaduru-Yala, care ne-a plăcut la nebunie. Se află fix în parcul național, așa mai la intrare, și este un complex de câteva căsuțe extrem de rustice, cu toalete în aer liber, cu piscină comună, o zonă de relaxare și restaurantul. Noi am nimerit pentru singura noapte petrecută aici o căsuță cu piscină privată, fix lângă junglă. Ne-a plăcut că în curtea resort-ului se aflau și câteva formațiuni stâncoase, pe care am urcat la răsărit de unde se vedea și se auzea superb parcul național. Am avut cele 3 mese incluse, dar nu a fost bufet, ci feluri de mâncare standard, dans tradițional seara și o groază de șopârle, veverițe și iepuri.
Notă: stânca ce apare fix lângă căsuță nu era cea principală unde au urcat toți turiștii, ci era ceva mai intim, cumva numai a căsuței noastre pentru a admira puțin priveliștea de sus.
Următoarele zile le-am petrecut la plajă. În primele 3 nopți am stat la Starlight Cabanas care a fost tot un fel de homestay, dar în loc de camere duble în propria casă, erau 4 căsuțe în curtea gazdelor. Căsuțele super mici, cozy, cu un hamac fix la intrare, foarte intime fiind înconjurate de palmieri, super frumos. Bonus se auzeau valurile ca și cum eram lângă ocean, iar plaja Tangalle este la 2 minute de mers de căsuță și este cea mai frumoasă plajă pe care am văzut-o.
Apoi ne-am mutat în stațiunea Unawatuna, pentru alte 3 nopți, la cazarea Birds Paradise Cabanas. Aici am avut iar o căsuță foarte spațioasă, privată, cu toaleta în aer liber. Mi-a plăcut super mult curtea, a fost extrem de mare, plină de flori de frangipani și de pisici foarte jucăușe. De-asemenea, a fost un fel de zoo aici, pentru că era plin de veverițe, maimuțe, șopârle și varani uriași. Stațiunea nu ne-a plăcut, extrem de comercială și de scumpă, nu mai avea nimic de-a face cu Sri Lanka văzută până atunci și am preferat să mergem cu scuterul în Mirissa. Nici aici nu a fost wow, dar măcar era mai pe stilul nostru. Dar mult mai scump totul aici față de oricare altă zonă văzută.
Ultima zi de Sri Lanka am petrecut-o în Colombo, la un super hotel cu piscină de tip infinity, lângă ocean, Granbell Hotel. Totul aici a fost la superlativ; camera ultra spațioasă și curată, serviciile premium, mâncarea mai scumpă și mai fancy și priveliștea asupra capitalei și-au meritat banii din plin. A fost modul ideal de a încheia aventura!
Concluzie
Sri Lanka a fost cea mai frumoasă surpriză din toate destinațiile în care am ajuns până acum. Nu era neapărat pe lista scurtă, dar am vrut să o vedem cât încă mai este autentică și turismul de masă nu a ajuns chiar peste tot. Recunosc că și pe mine m-a surprins pentru că nu am vrut să știu foarte multe înainte despre cultura ei și mi-a plăcut enorm. Nu mă așteptam să găsesc așa de multe animale sălbatice și atât de diverse. Diminețile când se trezea toată natura, au fost preferatele mele.
Peisajele au fost unele dintre cele mai exotice văzute până acum, oamenii extrem de primitori și ne-am simțit mereu în siguranță. Am ajuns în multe sate unde eram doar noi și nu am avut teamă nicio secundă. Eu zic să pui Sri Lanka pe lista ta acum cât încă este extrem de accesibilă și să te bucuri de ce vei trăi. Dar pleacă cu așteptări de Asia: vei găsi gunoi aruncat peste tot, mormane întregi arse, mulți câini în cea mai proastă condiție și oameni care nu o duc extrem de bine, dar e lumea lor. Dar vei găsi extrem, extrem de mult FRUMOS aici.
Recomand turul realizat de noi, mi se pare că am văzut puțin din esența țării și am ajuns în super locuri. De-asemenea, recomand 100% cazările, altfel nu le-aș fi trecut în listă dacă nu mi-ar fi plăcut. Sper că acest ghid de călătorie ți-a fost de ajutor în planificarea aventurii aici și nu uita să citești și celelalte articole despre Sri Lanka aici. Nu uita să mă urmărești pentru mai multe itinerarii din destinațiile văzute.
One Comment