Drumeția Riomaggiore-Portovenere din Cinque Terre: ghid complet
Chiar dacă ești în faza de pregătire a unui itinerar pentru Cinque Terre sau vrei să citești despre traseele fabuloase din zonă, ai ajuns unde trebuie! Dacă vrei să știi mai multe detalii despre cum am ajuns noi acolo și cum ne-am împărțit cele 4 zile, te invit să intri pe acest link. In acest articol vei gasi informatii despre traseul Riomaggiore-Portovenere.
Detalii generale despre traseu
Despre Portovenere
Portovenere, deși nu face parte oficial din Cinque Terre, este considerat la fel de frumos și intră în lista neoficială ca al 6-lea sat. Este cel mai departe față de zona cunoscută, find la capătul peninsulei și provinciei LaSpezia. Este o destinație recunoscută pentru frumusețea naturală, istoria bogată și atmosfera sa romantică, fiind inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Singura modalitate de a ajunge este fie cu vaporașul din LaSpezia sau din Cinque Terre. Există și autobuze care te duc în LaSpezia, însă drumul este plin de serpetine și durează mult mai mult decât cu barca. Pentru ultima zi am avut două opțiuni de trasee: ori către Portovenere, ori către Levanto. După ce am căutat mai multe detalii, l-am ales pe cel către Portovenere datorită poziționării și automat al peisajelor, dar și pentru că nu este așa de popular.
Tot ce trebuie sa stii despre traseu
Din Corniglia am luat trenul către Riomaggiore, iar din centrul orașului am mers către semnul care indica Portovenere. Ca să ieși din Riomaggiore și să ajungi la traseul propriu-zis sunt foarte, dar foarte multe scări de urcat. Este destul de provocator începutul traseului și pentru o porțiune scurtă ca lungime, durează foarte mult timp. Insa o data ce ai ajuns sus, privelistea catre Riomaggiore si catre coasta este uimitoare.
Îți recomand să începi în această direcție, indiferent de acest început mai greu, pentru că peisajul de-a lungul drumului este superb. Am înțeles că există o posiblitate să eviți toate scările, luând un autobuz care te duce la Telegrafo, un punct panoramic de pe traseu, dar nu am găsit mai multe informații la momentul respectiv. Insa vei ajunge la Acest punct panoramic si poti sa iti tragi sufletul privind cat de frumoase sunt imprejurimile.
Spre deosebire de celelalte trasee, acesta este prin păduri de pini și este perfect dacă prinzi o ploaie sau o zi foarte călduroasă. De la jumătatea traseului, drumul merge pe stânci, nu este deloc periculos, însă trebuie să ai mai multă grijă si necesita mai multa atentie. Dar abia acum începe sa se vada si privelistea care diferentiaza acest traseu de celelalte. În față se vede capătul peninsulei și micile insulițe Tino și Tinetto, iar în dreapta vei avea Marea Mediterană și insulele Elba, Capraia, Korsika și Palmaria. In partea stângă portul din LaSpezia apare usor, usor in raza vizuala.
Dupa aceasta zona mai expusa, incepe coborarea catre Portovenere prin singurul sat de pe drum si anume Campiglia Tramonti. Este si singura ta posiblitate sa iti cumperi apa sau un snack, insa nu te baza foarte mult pe acest loc. La momentul cand am fost noi, nu era niciun magazin deschis si nimeni nu era pe strada, doar foarte putini turisti. Din acest moment, in maxim 2 ore ajungi in Portovenere, unde este absolut necesar sa mananci o alta portie de paste in stil Genovez cu cartofi si pastai verzi.
Noi am mai petrecut o ora prin oras plimbandu-ne pe stradutele colorate si inguste. Am ajuns la castelul Doria, o fortareata impunatoare construita in secolul al XII-lea care ofera priveliști impresionante asupra mării și satului. In afara de aceste doua activitati, mai poti vedea biserica gotica San Pietro si Grota lui Byron, a carei nume vine de la poetul Lord Byron, acesta meditand in grota respectiva.
Din Portovenere poți lua bărcuța până într-unul din sate, dar trebuie să verifici cu atenție când pleaca ultima barcuta. Noi am preferat sa mai petrecem timp in portul viu colorat si sa admiram privelistea, asa ca am luat ultima barcă spre LaSpezia. Călătoria a durat 30 de minute, iar din portul din LaSpezia și până la gară, am mai mers 30 de minute. De acolo am luat trenul către Corniglia.
Sper că acest mic ghid ți-a fost de ajutor pentru a vizualiza mai bine acest traseu si pentru a te decide daca il pui sau nu in itinerarul tau. Dar eu recomand sa il tii minte pentru ca merita tot efortul mai sustinut de la inceput si timpul mai lung fata de celelalte trasee. Dacă dorești să citești și despre celelalte trasee din zonă, te invit să intri pe paginile de mai jos. Te rog lasa-mi un comentariu cu orice intrebare ai sau daca mai ai nevoie de alte detalii.
2 Comments