Descoperind timp de 8 zile insula eternei primăveri – Madeira
Recunosc că până în 2021, știam puține spre deloc despre Madeira, pentru ca nu era așa de mult promovată și nici noi nu ne-am extins căutările pentru drumeții atât de departe, eram încă începători. Odată cu pandemia și cu normalizarea joburilor remote, mi se pare că Madeira a căpătat o atenție deosebită în rândul călătorilor și, astfel, am ajuns să o punem și noi pe lista noastră. Și iată că i-a venit rândul mai repede decât am crezut.
SPOILER ALERT: a fost o vacanță foarte activă cu multe trasee urmate pentru că noi cum vedem un munte, hop în vârf!
Câteva aspecte interesante despre Hawaii-ul Europei
Arhipeleagul Madeira, care aparține Portugaliei, este format în urma activității vulcanice, precum insulele Hawaii, de aici și asemănarea izbitoare. Temperaturile sunt constante de-a lungul anului, având un climat subtropical, ceea ce o face o destinație populară printre mulți turiști indiferent de anotimp.
Peisajele sunt spectaculoase, cu creste montane foarte ascuțite, chiar Pico Ruivo fiind al treilea cel mai înalt vârf al Portugaliei. Datorită vegetației luxuriante, insula mai este cunosctă precum „Grădina plutitoare” sau „Insula Florilor.”
Organizare vacanță
Perioada pe care noi am ales-o a fost între 28 septembrie – 6 octombrie și a fost o vreme perfectă: temperaturi plăcute de vară, 30-32 de grade, serile erau mai răcoroase, a fost perfect și recomand această perioadă pentru a vizita insulele din Oceanul Atlantic. Fix aceeasi perioadă am ales-o și pentru Tenerife și, mai mult sau mai puțin, am avut aceleași temperaturi.
Îți recomand aceste două site-uri de unde noi ne-am luat informația corectă cu privire la disponibilitatea traseelor și la vreme.
ZBOR
Zborul a fost o adevărată aventură până am reușit să găsim ceva care să ne convină și chiar și așa, tot nu sunt mulțumită 100% de ce am găsit. Ruta noastră a fost București-Roma pe 28 septembrie și pe 29 septembrie Roma-Funchal. Iar întoarcerea a fost pe 6 octombrie Funchal-Roma, unde am stat 6 ore, și seara am decolat către București. Am plecat cu compania WizzAir, toate biletele fiind cumpărate separat, pentru că este companie low cost. Prețul pentru două personae cu câte un rucsac și un singur bagaj de cală a fost de 980 euro (preț orientativ), iar achiziționarea am făcut-o cu 6 luni înainte. Poate vei găsi variante mai bune la preț sau poate charter-ul cu HiSky îți este convenabil.
MAȘINĂ
Noi am fost 4 persoane în această vacanță și am împărțit costurile atât la închiriatul mașinii, cât și la cazare. Mașina am închiriat-o folosind platforma RentalCars pe care noi o folosim de vreo 2 ani și până acum a fost totul ok. Am ales o mașină automată, micuță, de la compania OkMobility care a fost aproximativ 50 euro/zi, însă prețurile diferă enorm în funcție de perioadă și de modelul mașinii. Recomand să fie totuși automată, dar puternică pentru că drumurile sunt abrupte și înguste, iar cu mașina vei avea oricum libertate mai mare în vizitarea insulei.
CAZARE
Ni s-a părut că prețurile din Funchal sunt cam mari, așa că ne-am extins aria de căutare și am ajuns în localitatea Arco da Calheta, la 30 de minute de Funchal. Acolo am găsit o căsuță superbă cu două dormitoare, aflată într-un complex de 4 căsuțe cu access la o piscină comună. O găsești pe Booking. Priveliștea a fost cireașa de pe tort: fiind pe deal se vedeau superb platanțiile de bananieri, oceanul Atlantic și restul localității micuțe. Apusurile aici au fost de vis!
Ce am avut noi în bagaj?
În primul rând, trebuie să știi că Madeira este insula exotică și are mai multe micro climate. Poate să fie extrem de cald în sud, iar în nord să plouă. De fapt, plouă destul de mult și de aceea vegetația ei este atât de verde și luxuriantă. Deci asigură-te că ai haine atât de vară cât și de primăvară/toamnă. Bineînțeles nelipsita șapcă și protecția solară.
Dacă știi că vei face și trasee, normal trebuie să ai adidași antiaderenți, cât de cât potriviți acestei activități. Noi avem câte o pereche de Hoka care sunt pentru trasee, dar și de trail running. Nouă ne-au fost de mare ajutor aici, i-am testat pe teren plat, cât și pe teren nisipos și au făcut față cu brio.
Itinerar 8 zile
În continuare îți voi prezenta itinerarul făcut de noi și pe care îl recomandăm. Am realizat și o hartă pentru a fi mai ușor de urmărit itinerarul, iar pentru a vedea punctele de pe hartă, trebuie să apeși pe Afișați harta marită. Pentru fiecare traseu făcut, voi face mici mențiuni în acest articol, detaliile mai tehnice le poți găsi aici, în articolul dedicat.
Ziua 1 – la pas prin Roma
Așa cum am menționat mai sus, zborul-combinație făcut de noi a presupus o zi și o noapte petrecută în Roma, dar nu ne-am supărat deloc. Abia așteptam, de altfel, să facem un city-break culinar de 24 ore prin Italia. Cred ca a fost în bucket list-ul nostru, dar fără să îl conștientizăm așa de tare.
Aeroportul pe care am aterizat a fost cel din Fiumicino și hotelul pe care noi l-am găsit ca fiind foarte aproape a fost B&B Hotel Roma Fiumicino Aeroporto Fiera 1. Dimineața la ora 4 am avut shuttle înapoi spre aeroport care a fost 6 euro/persoană. Puțin cam costisitor, însă era singura variantă ok pentru zborul de a doua zi atât de devreme, iar în 30 de minute cu trenul am ajuns în centrul Romei.
Noi nu am făcut decât să ne plimbăm prin centrul istoric și să ne bucurăm de vibe-ul Romei fără fuga de a vedea toate obiectivele turistice și să mâncăm multe lucruri bune. Mai jos, în lista restaurantelor recomandate, voi lăsa și câteva din Roma.
Ziua 2 – și prima zi de Madeira
De cum am aterizat, o mașină de la OkMobility a venit să preia toți pasagerii care aveau rezervare, ei având sediul în afara aeroportului. Formalitățile au durat extrem de mult, am stat aproape o oră și jumătate la coadă și asta pentru că erau mulți turiști, dar puțini oameni care se ocupau de noi toți, compania fiind foarte mică. Dar per total, experiența a fost ok și mașina s-a comportat foarte bine, iar prețurile erau cele mai mici găsite de noi.
După ce ne-am preluat cazarea superbă (vezi mai sus în secțiunea CAZARE), ne-am întors în Funchal unde ne-am plimbat puțin pe străduțele orașului, am admirat arhitectura clădirilor și, culmea, am văzut și un pui de focă dormind sub un pod. Înapoi spre Arco da Calheta, am oprit în primul punct turistic și anume Cabo Girão. Este una dintre cele mai înalte stânci de coastă din Europa și a doua ca înălțime din lume, având o înălțime de aproximativ 580 de metri deasupra nivelului mării. Este o destinație turistică foarte populară datorită peisajului impresionant asupra insulei și a platformei de observație cu podea din sticlă.
Ziua 3 – descoperind nordul insulei
Pentru următoarea zi, am pornit către nordul insulei, având trei obiective pe listă. Pe drumul spre padurea Fanal, am descoperit întămplător un punct panoramic (miradouro) extrem de frumos unde eram doar noi patru, dar care, din păcate, nu are locație pe Google Maps. Însă cum mergi pe drumul spre pădure, sunt foarte multe semne pentru trasee și pentru miradouro-uri, deci te poți aventura.
Despre pădurea Fanal se spune că ar fi o pădure magică situată în partea de nord-vest a insulei. Peisajul mistic dat de ceața frecventă care înconjoară arborii seculari de dafini acoperiți de mușchi, îi oferă acest titlu. Face parte din patrimoniul UNESCO datorită biodiversității unice.
Din păcate sau din fericire, nu am găsit pădurea Fanal în ceața bine cunoscută cum este ea prezentată pe rețelele sociale, ci având un cer senin deasupra, plină de văcuțe și cu un cu totul alt vibe decât ce mă așteptam să văd. Este un loc extrem de bun pentru fotografi profesioniști pentru că toți copacii au niște forme tare interesante și pun creativitatea la lucru.
Un lucru pe care noi l-am făcut și îți sugerez să îl faci și tu, mai ales dacă este așa de senin cum am prins noi: cum ești printre copaci și vezi dealul din fața ta, urcă pe cărarea făcută de alți oameni. Îți garantez cu o data ajuns sus, nu vei regreta! Imaginea coastei de nord a insulei plină de verdeață, cu oceanul și ici colo câteva mici plaje, reprezintă imaginea exoticului. Totodată, vei avea o altă perspectivă asupra pădurii și asupra locului în sine, pentru că doar așa îți vei da seama cât de întinsă este această zonă.
Nu te întoarce pe același drum, ci mergi sus pe muchia dealului și coboară pe partea opusă pădurii. Acolo imaginea pe mine m-a transpus în documentarele National Geographic despre Africa. Desi erau numai văcuțe, mă așteptam ca în orice moment să văd o girafă sau un elefant apropiindu-se. Cred că a fost mai bine că am prins pădurea fără ceață pentru că am descoperit un loc extrem de frumos, imposibil de văzut în alte condiții meteo.
Următoarele opriri pe ziua respectivă au fost Ribeira da Janela și Miradouro da Eira da Achada. Ribeira da Janela este o frumoasă localitate și atracție naturală, fiind renumită pentru formațiunile stâncoase spectaculoase din ocean. Numele său se traduce literalmente prin „Râul ferestrei,” inspirat de stâncile unice care par să formeze o „fereastră” naturală în mijlocul mării.
Au urmat apoi Piscinele Naturale de la Porto Moniz care sunt una dintre cele mai populare atracții turistice din Madeira, situate în pitorescul sat Porto Moniz. Aceste piscine s-au format natural, datorită fluxului de lavă vulcanică solidificată, care a creat bazine ce se umplu cu apă de mare limpede adusă de valuri. Un lucru de menționat este că apa oceanului Atlantic este foarte rece.
Ultima oprire a zilei a fost plaja Seixal, cunoscută pentru nisipul negru vulcanic și pentru că este considerată cea mai frumoasă plajă a insulei. Pentru a parca mașina, noi am urmat semnul către plajă, dar am ajuns cumva pe niște străduțe ale orașului și am parcat pe drum lângă alte mașini. Până la plajă, am mai mers cam 10 minute printre casele superbe și printre copacii de fragipanii. Plaja este pozitionată super frumos, lângă un masiv muntos extrem de verde și impunător. Și într-adevăr nisipul negru, vulcanic, o face foarte specială și frumoasă.
Ziua 4 – primul traseu: PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço
A patra zi a avut ca scop principal traseul către Ponta de São Lourenço la apus, dar până atunci, ne-am întors în Funchal pentru o vizită scurtă la Mercado dos Lavradores, unde mă așteptam la altceva. Clădirea este într-adevăr frumoasă și colonială, iar combinația vie de culori dintre produse și clădirea veche oferă un aer vintage. Însă prețurile sunt exagerat de mari, toți comercianții au aceleași produse, toți vor să le cumperi marfa, dar nu par prea dornici să se târguiască. Cred că marketing-ul de pe social media și cu realitatea nu se potrivesc în acest loc. Sau nu ne-a convins pe noi.
Pentru următorul punct, Jardim Monte Palace Madeira, îți recomand să urci cu telegondola și să nu mergi cu mașina până la intrare, așa cum am făcut noi. Poate la coborâre să iei sania bine cunoscută a orașului Funchal, care reprezenta mijlocul lor de transport în secolul al XIX-lea pe drumurile în pantă ale capitalei. Grădina chiar este o oază de verdeață și de liniște, iar cele mai frumoase locuri ale ei mi s-au părut grădinile japoneze și zona centrală cu fântână și păsări flamingo, tare animată.
Despre traseu, mai multe detalii și poze găsești aici, însă câteva scurte aspecte: pentru a ne bucura de lumina apusului, am pornit pe traseu la ora 16:30 și a durat 3 ore dus-întors. Nu este un traseu greu, mai ales pe drumul de dus, este chiar lejer. Ultima porțiune pentru a ajunge la capătul insulei este o urcare foarte susținută cu niște trepte săpate în pământ extrem de înalte. Chiar înainte de această urcare, este o cafenea, foarte exotică și cu o super priveliște asupra insulei, dar care din păcate se închide la ora 5pm. Ce face acest traseu și mai frumos este faptul că fix pe deasupra trec avioanele care aterizează sau decolează, aeroportul insulei fiind foarte aproape.
Ziua 5 – al doilea traseu: Levada Nova
Din nou, mai multe detalii și poze despre traseu găsești aici, însă puține informații: traseul, care mai mult este o plimbare circulară prin levade, a durat 3 ore. Ce face acest traseu cunoscut, este cascada de la jumătatea drumului și cum și-a săpat ea drum printre stânci. Recomand să începi prin Levada do Moinho și să termini la Levada Nova pentru a avea parte de super peisaje către ocean. Levadele sunt canale de irigație tradiționale din Madeira, care au fost construite pentru a transporta apa de la zonele montane către pajiștile și plantațiile de pe coastele insulei.
Pentru că oboseala și-a spus cuvântul, în această zi, am mai avut un singur obiectiv de văzut și anume Cascata dos Anjos. Este o cascadă ce cade direct pe șosea sau dacă debitul apei este foarte mare, se duce direct în ocean. Din nou, un loc frumos și de făcut poze, însă nu stai mai mult de 5 minute aici.
Ziua 6 – cel mai frumos răsărit văzut vreodată: Pico do Arieiro
Probabil cel mai așteptat moment al vacanței a fost răsăritul de la Pico do Arieiro. Pentru că în perioada septembrie-octombrie soarele răsare la ora 8 dimineața, și ora noastră de trezire a fost decentă, adica 5:30. Din Arco da Calheta am condus cam o oră și 15 minute până la parcare și de acolo am mai urcat urcat încă 15 minute până la punctul de belvedere. Recomand totuși să ajungi repede la parcare pentru că se umple foarte repede. Înainte de a alege când să vii în Madeira, verifică și ora răsăritului.
Pe cât de superb și de special a fost acest răsărit și cât mi-am dorit să fie senin și să vedem efectiv soarele perfect rotund, pe atât de necăjiți am fost că traseul cel mai spectaculos și cunoscut, Pico-to-Pico, era închis din cauza incendiilor de vegetație. Era deschisă doar o porțiune de 1,3 km la Pico do Arieiro și 3 km la Pico Ruivo. Noi am mers pe ambele și peisajele sunt de pe altă lume. Dacă și tu ești la fel de pasionat de natură și de a descoperi lumea prin prisma traseelor, îți spun că aceste trasee, chiar și făcute separat, sunt printre cele mai frumoase din lume. Mai multe detalii și poze găsești în acest articol dedicat.
După o zi atât de plină, am decis să vizităm rapid și satul Santana și căsuțele tradiționale. Acestea sunt una dintre cele mai iconice și emblematice atracții ale insulei Madeira, fiind un simbol al arhitecturii tradiționale madeirene. Aceste case, cunoscute sub numele de „casinhas de colmo”, sunt construite din materiale naturale și au o formă distinctivă, cu acoperișuri foarte înclinate și acoperite cu paie sau stuf, care le conferă un aspect pitoresc și deosebit.
Ziua 7 – puțină relaxare nu strică
După câteva zile destul de solicitante, am hotărât să avem o zi și de relaxare așa că nu am avut multe obiective de văzut și niciun traseu de urmat. Am decis să vizităm zona de vest a insulei și am ajuns la Teleférico das Achadas da Cruz. Această gondolă, de fapt te coboară într-un fost sat de pescari unde este construită o alee de-a lungul coastei înconjurată de niște munți extrem de înalți. Din nou, peisajele insulei sunt spectaculoase, iar abia cu această plimbare în acest loc am înțeles de ce i se spune Hawaii-ul Europei, având multe asemănări la peisaje. Pune acest loc pe listă pentru că e un hidden gem al insulei.
Înainte de a ne întoarce la cazare, am oprit și în Ponta do Sol, care are zona de plajă extrem de interesantă: cu pietre foarte mari. Există și un ponton de unde poți sări în ocean, iar căsuțele sunt tare colorate și cochete, la fel ca toate orașele Madeirei. După ce ne-am bucurat de peisaj, ne-am întors la căsuța noastră pentru a admira un apus superb.
Ziua 8 – al 5-lea traseu: PR9 Levada do Caldeirão Verde
Ultima zi pe insula Madeira am petrecut-o exact cum ne știi: urmând un traseu, și anume Levada do Caldeirão Verde. Din nou, mai multe detalii și poze găsești aici, dar pe scurt traseul a durat 4 ore și jumătate, fiind cel mai lung din cele parcurse de noi. Este un traseu ușor, extrem de popular, de-a lungul levadei, iar finalul este dat de o cascadă superbă, foarte înaltă și care te duce cu gândul la filmul Avatar. Aceeași senzație am avut-o și pe traseul către Pico Ruivo.
Un ultim orășel vizitat de noi a fost Câmara de Lobos, unul dintre cele mai cochete dintre cele văzute d enoi aici. Acest sat este faimos pentru frumusețea sa naturală, atmosfera tradițională și pentru legătura sa cu celebrul pictor Winston Churchill, care a vizitat frecvent zona și a realizat câteva lucrări inspirate de peisajul său. Cred că acesta mi-a plăcut cel mai mult dintre toate, avea un vibe mult mai relaxant, era mai animat, centrul fiind foarte frumos împodobit.
Ziua 9 – cel cu drumul spre casă
Aeroportul din Madeira are „sala de așteptare” afară, pentru a putea vedea avioanele cum decolează și aterizează, așa că e singurul loc unde merită să ajungi mai devreme de momentul îmbarcarii ca să ai timp să urmărești avioanele. După cele 4 ore de zbor, am ajuns în Fiumicino unde am avut o escală de 6 ore și apoi seara către casă.
Restaurante recomandate
Concluzie
Noi am parcurs aproximativ 2000 km pe insulă cu mașina, nu ne-a rămas niciun colț neexplorat atât pe jos cât și din mașină. Este o insulă superbă, un paradis al Europei plin de plantații de bananieri, de munți foarte înalți și verzi, de hortensii sălbatice fabuloase și de plaje diverse. Nouă ne-a plăcut extrem de mult și șstim sigur că ne vom întoarce pentru și mai multe trasee spectaculoase. Sper că articolul te-a ajutat în planifcarea următoarei tale vacanțe în Madeira și nu uita să mă urmărești pentru și mai multe itinerarii și idei de călătorii.
One Comment