Top 12 sfaturi atunci când călătorești pentru prima dată în Bali

În momentul în care am ales Bali, insula zeilor, ca destinație, am căutat câteva sfaturi de care să ținem cont pe parcursul a celor trei săptămâni petrecute acolo. Pentru mai multe detalii despre itinerariul nostru te rog să accesezi această pagină. Însă nu uita să arunci și un ochi pe articolele destinate fiecărei zone în parte.
Vreau să îți vin în ajutor cu o listă de 12 de sfaturi care pe noi ne-au ajutat în călătorie. Salvează bine lista și nu uita să o aplici când ajungi acolo!
1. Expresii uzuale
Este indicat și recomandat să știi câteva expresii simple, de bază. Balinezii vor aprecia enorm că te străduiești să le vorbești limba. Până la urmă este și o formă de respect pentru țara în care ajungi. Trei expresii de bază sunt considerate a fi următoarele: Mulțumesc → Suksma , La revedere → Om santi santi santi om (o formulă tradițională de rămas-bun, cu sens spiritual), Bună ziua → Rahajeng semeng (dimineața) / Rahajeng siang (ziua) / Rahajeng peteng (seara).
2. Aplicații necesare
Folosește aplicații de transport – Taxiurile pot fi scumpe și uneori neautorizate. Aplicatii precum Grab și Gojek sunt mai sigure și transparente la preț. Funcționează foarte bine, în special în zonele mai turistice. cum ar fi Ubud sau Uluwatu. Dacă aplicațiile nu găsesc șoferi, poți negocia direct la cazare cu un șofer de-al lor. De-asemenea, prin aceste aplicații poți comanda și mâncare la domiciliu.
3. Planificare si documente
Trebuie să obții Visa on Arrival (30 zile, prelungibilă încă 30) ori la aeroport când ajungi, ori online. Recomand să aplici pentru viză online, de acasă și astfel economisești timp prețios de așteptare în aeroport. În acest moment costă 35 dolari, dar trebuie să verifici constant site-ul MAE pentru orice alte informații de ultim moment. Bineînțeles, este obligatoriu să ai asigurare medicală și cazări rezervate, pentru că e posibil să te întrebe. Începând cu februarie 2024, s-a introdus o taxă de aproximativ 9 dolari, pentru a mai reduce turismul de masă pe care o poți plăti fie prin intermediul aplicației ntermediul aplicației https://lovebali.baliprov.go.id/ sau accesând site-ul https://lovebali.baliprov.go.id/
4. Perioada potrivită
Anul este împărțit în două sezoane principale: Sezonul uscat: aprilie – octombrie (vreme plăcută, umiditate mai scăzută, perfect pentru plaja, drumetii si surfing, sezonul de varf turistic, poate sa fie foarte aglomerat si mai scump) si Sezonul ploios (umed): noiembrie – martie (ploile sunt mai frecvente, dar de obicei scurte și intense, peisajele devin mai verzi și mai spectaculoase, mai putini turisti, dar mai periculos din cauza frecventei tantarilor care pot fi purtatori de febra Dengue). De preferat este să mergi în timpul sezonului uscat
5. Deplasarea pe insulă
Închiriază un scuter doar dacă ai experiență – Traficul este aglomerat și haotic, iar regulile de circulație sunt extrem de diferite. Dacă nu ești sigur, folosește Grab sau Gojek și poți merge cu scuterul împreună cu un șofer de-al lor. Este sigur, ieftin și, astfel, încerci experiența scuterului. Nu recomand să mergi cu scuterul doar așa că e la modă! Trebuie să fii extrem de atent în toate direcțiile și chiar este nevoie de experiență căpătată din alte călătorii.
6. Mâncarea locală
Bucătăria balineză este delicioasă și printre cele mai bune încercate până acum! Încearcă Babi Guling (porc la proțap), Nasi Goreng (orez prăjit) și Chicken Satay (frigărui de carne) și poate cel mai bun desert din toată lumea – Dadar Gulung (clătite verzi cu gem de cocos). Alege warung-uri cu review-uri bune pe GoogleMaps și încearcă să mănânci din toate! În acest articol am o secțiune cu câteva restaurante recomandate de noi.
7. Experimentează Bali autentic
Alocă-ți timp destul pentru a vizita și templele mai puțin turistice ale insulei. Încearcă să le vizitezi dimineața devreme pentru a nu fi aglomerate și pentru a intra în starea spirituală a balinezilor. Recomand Templul Besakih, mi s-a părut cel mai frumos vizitat de noi, în care am depus ofrande pentru zei și am transmis gândurile noastre zeilor.
8. Schimbă în moneda locală
Câteva bănci de la care poți retrage bani și care sunt ok pentru turiști: Bank Central Asia (BCA) – Cea mai mare bancă din Indonezia, ATM-uri sigure și comisioane rezonabile, Bank Negara Indonesia (BNI) – O altă bancă de stat, cu ATM-uri sigure și rețea extinsă, Bank Rakyat Indonesia (BRI) – Populară în zonele rurale și în orașe mici.
Alege schimbători de valută autorizați, precum BMC Money Changer, și evită schimburile pe stradă. Din nou, caută pe GoogleMaps ca magazinele de schimb valutar din micile orașe să aibă cât mai multe recenzii și note cât mai mari. Multe magazine și restaurante mici nu acceptă carduri, așa că este bine să ai bani cash la tine. Mai ales pentru drumurile cu șoferii luați direct de la cazări sau pentru plata templelor, este nevoie de cash. Pentru a retrage bani de la ATM, poți folosi cu încredere Revolut.
9. Plimbă-te cu adevărat prin orezării
Ar fi și păcat, dacă tot ai ajuns până acolo, să nu le acorzi atenția bine-meritată poate celor mai frumoase orezării. În Jaitiluwih există numeroase plimbări care te duc în fiecare punct al orezăriei. Noi am făcut cel mai lung dintre trasee și am petrecut numai 4 ore aici și ne-a plăcut enorm! Mai ales că foarte repede am rămas numai noi doi și localnicii. Nu multă lume petrece așa de mult timp acolo și pierde fix esența.
Apoi, în orezăria Tegalalang recomand să plătești acea sumă extrem de mică localnicilor de la podurile improvizate și să treci pe partea opusă restaurantelor și piscinelor infinity. Părerea mea este că acolo este frumusețea locului și nu unde este mega turistic. În plus, tu îi ajuți pe acei oameni oferindu-le această taxă de intrare.
Pe lângă cele două orezării extrem de cunoscute, sigur vei mai găsi una la care te poți opri. De exemplu, noi am găsit in Sideman una deloc turistică și fix în Ubud, foarte aproape de centrul orașului.
10. Respectă cultura
Oriunde în lumea aceasta, trebuie să respecți cultura oamenilor! Tocmai asta e frumusețea călătoriilor – poți vedea câte tradiții există pe glob și poți învăța atât de multe. Iar cultura hindusă a balinezilor face parte din cele mai complexe din lume. Îmbracă-te decent la temple, nu îndrepta tălpile spre statui sau persoane, și folosește mâna dreaptă pentru a oferi sau primi lucruri. Dacă poți participa și tu la o ceremonie de a lor sau dacă ai oportunitatea de a discuta cu un vreun localnic despre viața lor, go for it! Va fi o amintire de neprețuit.
11. Ai grijă la maimuțe!
În locuri ca Monkey Forest din Ubud sau Templul din Uluwatu, maimuțele fură obiecte (ochelari, telefoane, mâncare, sticle cu apă). Păstrează-ți lucrurile închise și bine securizate. Dacă totuși, ți-au furat lucrurile, lasă-le în pace și anunță pe cineva care lucrează acolo, te poate ajuta. În niciun caz nu te duce să le înfrunți sau să le enervezi, pentru că pot fi agresive și te pot mușca.
12. Sănătatea pe insulă
Nu bea apă de la robinet – Cumpără apă îmbuteliată sau folosește un filtru pentru a evita probleme digestive. Ai grijă la restaurante să fie cât de cât curate. La fel și cu street food-ul, dacă vrei să încerci. Cumpără mai multe medicamente de acasă, pentru a fi pregătit pentru orice situație.
Ce medicamente am avut noi și e bine să le ai în bagaj: Smecta, Enterol, Metoclopramid, Ibuprofen, Paracetamol, Aerius, Betadină, spirt medicinal, șervețele antibacteriene, Omeprazol, Gaviscon, săruri pentru hidratare, Coldrex, Fervex și un antibiotic, pentru orice eventualitate.
Sper că aceste sfaturi îți vor ușura și mai mult vacanța mult visată în Bali și nu ezita să îmi lași un comentariu dacă dorești mai multe detalii. Dacă vrei să citești despre itinerarul nostru, te invit să dai click aici.