Ghid complet de călătorie 3 săptămâni în Bali, insula Zeilor

Nu știu cum ești tu, dar Bali era una dintre destinațiile mult visate pe care le aveam de foarte mulți ani pe listă. Nici nu știu cum am descoperit această insulă pe când aveam numai 18 ani și de-a lungul anilor, această dorință de a ajunge acolo a crescut și mai mult. Întotdeauna mi s-a părut atât de departe (și chiar este), dar odată ajunsa acolo, pur și simplu m-am îndrăgostit de tot ce presupune Bali.
În acest articol îți voi prezenta itinerarul nostru pe scurt, cu detalii despre cazările avute de noi și restaurantele încercate, urmând ca fiecare zona explorata și experiență să fie elaborate într-un articol dedicat.
Informații esențiale despre Bali
Bali este o insulă din Indonezia, situată între insulele Java și Lombok. Diferenta de fus orar intre Bali si Romania este de 5 ore vara si 6 ore iarna. Este o destinatie accesibila, dar poate fi si extrem de scumpa, depinde ce iti doresti sa experimentezi.
Bali este diferită de restul Indoneziei, care este predominant musulmană. Aproximativ 87% din populația din Bali practică hinduismul balinez, o formă unică a hinduismului, influențată de tradițiile locale și animism. Templele sunt omniprezente, iar ofrandele zilnice (canang sari) sunt o parte importantă a vieții de zi cu zi.
Bali este supranumită „Insula Zeilor” datorită bogăției sale spirituale, numărului mare de temple (peste 20.000!) și a legendei că zeii și spiritele veghează asupra insulei.
Când este bine să mergi în Bali?
În Bali, anul este împărțit în două sezoane principale: Sezonul uscat: aprilie – octombrie (vreme plăcută, umiditate mai scăzută, perfect pentru plaja, drumetii si surfing, sezonul de varf turistic, poate sa fie foarte aglomerat si mai scump) si Sezonul ploios (umed): noiembrie – martie (ploile sunt mai frecvente, dar de obicei scurte și intense, peisajele devin mai verzi și mai spectaculoase, mai putini turisti, dar mai periculos din cauza frecventei tantarilor care pot fi purtatori de febra Dengue).
Pentru că a fost destinația cea mai visată de noi, am vrut să stăm cât de mult se putea și să trăim viața balinezilor măcar puțin. Așa că am ales să mergem 3 săptămâni, din 24 mai până în 14 iunie. Vremea a fost perfectă, nu a plouat decât într-o zi pentru câteva ore, în rest temperaturi de 35 de grade cu umiditate de 90%, dar era fix ce căutam. Este bine să știi că, indiferent de lunile în care mergi, răsăritul este la 6 dimineața și apusul este la 6 seara, dar si ce apusuri o sa prinzi pe insula!
Cum am ajuns acolo?
Varianta aleasă de noi a fost cu Qatar Airlines, iar prețul pentru două bilete dus-întors cu bagaje de cală incluse a fost de 2000 euro și cam așa sunt prețurile la această companie. Probabil este un preț cam mare, am căutat și la Turkish Airlines, însă prețul la momentul respectiv era cu 400 euro mai mult. Dar poți verifica mai multe companii aeriene, poate prinzi vreo reducere. Un alt avantaj al Qatar Airlines este că zbori 4 ore până în Doha unde ai o escală și apoi zbori 8 ore până în Bali. Cu Turkish Airlines zbori 1 oră până în Istanbul și restul de 11 ore dintr-odată și acest lucru ni s-a părut cam mult.
De-asemenea, la ambele companii aeriene, după ce devii membru și tot zbori cu ei, aduni niște puncte care devin reduceri pentru următoarele zboruri, așa că noi mergem numai cu Qatar-ul momentan. Escala a fost de 10 ore pe timpul nopții și nu a fost deloc comod, iar zborul către Bali, fiind pe zi, a fost extrem de obositor. Am aflat, după ce ne-am chinuit prin aeroportul din Doha, că există un fel de hotel pe care îl poți folosi dacă escala este atât de mare.
Ce ne place nouă la compania aeriană este comoditatea și personalul. Întotdeauna sar să te ajute, sunt extrem de drăguți și există destui oameni pentru numărul mare de pasageri. Și tot procesul companiei este foarte ușor. Sigur am fi găsit bilete mai ieftine cu mai multe companii, prin mai multe orașe, însă tot procesul de îmbarcare este complicat și nu am considerat că are rost.
Procesul de intrare în Bali
Pentru a intra în Bali, îți trebuie viza de turist care este valabilă 30 de zile și pe care o poți lua online de aici, și recomand astfel pentru a nu sta la cozile imense ce se vor face odată ce ajungi la aeroport. În acest moment costă 35 dolari, dar trebuie să verifici constant site-ul MAE pentru orice alte informații de ultim moment. Bineînțeles, este obligatoriu să ai asigurare medicală și cazări rezervate, pentru că e posibil să te întrebe. Începând cu februarie 2024, s-a introdus o taxă de aproximativ 9 dolari, pentru a mai reduce turismul de masă pe care o poți plăti fie prin intermediul aplicației ntermediul aplicației https://lovebali.baliprov.go.id/ sau accesând site-ul https://lovebali.baliprov.go.id/
Cartela SIM
Pentru date mobile, ori poți lua cartelă SIM de oriunde din orașele mai cunoscute și aeroport sau poți lua e-SIM de la Airalo pentru că este mult mai ușor de accesat și fără bătăi de cap. Noi folosim Airalo la fiecare plecare din afara Europei și ni se pare ca are prețuri ok. Pentru 3 săptămâni, noi am plătit 25 euro pentru o singură cartelă. Datele mobile le-am folosit exclusiv pentru a ne deplasa pe insulă cu scuterul, în rest peste tot este Wifi foarte bun.
Trusa de medicamente
Deși nu este obligatoriu să îți faci niciun vaccin, există riscul unor boli specifice, ca de exemplu Febra Dengue sau Bali Belly, ultima fiind de la mâncare. Noi nu ne-am făcut niciun vaccin și ne-am asumat acest risc, însă recomand să întrebi un medic înainte și să mergi pe recomandarea lui. Pentru Febra Dengue nu există un vaccin și singura măsură de precauție este sprayul de țânțari pe care trebuie să îl folosești în junglă, dacă plouă și seara, la apus. Când este sezonul umed, riscul să te înțepe vreun țânțar purtător este mult mai mare.
Bali belly este mult spus o boală, însă este întâlnită în rândul turiștilor deoarece noi nu suntem obișnuiți cu felurile lor de mâncare și nici igiena bucătăriei nu este cea mai bună. Noi nu am avut nicio problemă de la mâncare, dar am avut mare grijă la igiena mâinilor și totuși, am ales warung-uri cotate bine pe Google.
Ce medicamente am avut noi și e bine să le ai în bagaj: Smecta, Enterol, Metoclopramid, Ibuprofen, Paracetamol, Aerius, Betadină, spirt medicinal, șervețele antibacteriene, Omeprazol, Gaviscon, săruri pentru hidratare, Coldrex, Fervex și un antibiotic, pentru orice eventualitate.
Despre mâncarea balineză
Nu că ne-a plăcut orice am mâncat acolo, am adorat mâncarea lor! Chickecn satay-ul, nasi goreng, mi goreng, dadar gulung…orice, orice vei încerca acolo, îți va plăcea sigur. Totul e cu orez sau noodles, și puțin picante, iar deserturile sunt cu cocos. Zilnic visez la mâncarea din warung-urile cu priveliște de terasele de orez! Alte feluri pe care poți să le mai încerci sunt: nasi campur, babi guling, nasi padang, soto betawi, nasi uduk și multe altele.
Restaurante recomandate
Mai jos este o mică listă cu locurile unde am mâncat noi și pe care le recomand ca fiind sigure și cu mâncare excelentă. Încearcă să cauți locuri cu multe review-uri lăsate de alți turiști occidentali și uită-te pe pozele de pe Google ca să îți faci o idee despre cum arată locul. Zona centrală a Ubud-ului este plină de cafenele și baruri extrem de europene și turistice cu mâncare vestică, acolo e simplu de ales.
Itinerarul nostru de 3 săptămâni
Timp de 3 săptămâni, am avut 4 cazări în 4 locații diferite: Sideman, Bedugul, Ubud și Uluwatu. Valabil pentru toate cazările: noi am închiriat scuter de la cazări, ni s-a părut mai comod și mai sigur. Un preț total pentru scuter pentru întreaga vacanță a fost de 120 euro și benzina a fost 18 euro, la momentul respectiv. Să nu te sperii, dar la toate cazările e posibil să ai șopârle Gecko. Nu sunt periculoase, stau sus pe tavan și prind alte insecte, însă scot niște sunete tare interesante. Te vei obișnui cu ele foarte repede. Toate cazările menționate au micul dejun inclus.
Sideman – 4 zile
Prima zi am pierdut-o cu zborul, așa că am ajuns seara târziu la prima noastră cazare, Barong Villas din Sideman, un complex de familie de câteva căsuțe private cu piscină comună. Deși zborul ne-a obosit foarte rău, faptul că am ajuns seara și nu am văzut împrejurimile și dimineața ne-am trezit cu sunetul cicadelor, s-a dovedit a fi cea mai bună alegere. Căsuța este ridicată pe picioare de lemn deasupra unei terase cu orez, și oferă o priveliște superbă asupra văii imense plină de terase de orez unde totul este atât de verde și cu acel sunet specific insulei. Un sentiment de nedescris și cred că a fost cea mai frumoasă dimineață dintr-o călătorie a noastră de până acum.
Primele 4 zile le-am petrecut în această zonă care ne-a plăcut extrem de mult. Totul foarte autentic, oameni extrem de primitori și calzi, totul mai ieftin ca în Ubud și mai puțini turiști. Vila rustică din lemn, cu o piscină comună și terasă privată, ne-a oferit fix intrarea în cultura balineză de care aveam nevoie. Mi-a plăcut că aici se aprindeau bețișoare parfumate și le puneau la toate căsuțele, inclusiv la templul cazării și era așa o stare spirituală foarte puternică. Pentru a vedea ce am vizitat și ce am făcut în Sideman, click aici.
Bedugul – 3 zile
Pentru că eu aveam pe listă terasele de orez Jatiluwih și să le explorăm pe îndelete, am schimbat locația mai în nord, în satul Bedugul. Pentru a ajunge aici, am apelat la un taxi prin aplicația Grab și am mers aproape 2 ore cu el, și nu din cauza distanței, ci pentru că traficul este foarte aglomerat. Cazarea din Bedugul a fost la Vila Gajah Mas Bedugul unde am avut o căsuță și mai rustică, cu o priveliște și de data această, spre o vale foarte frumoasă. Interesant e că aici aveam propria cascadă în curtea imensă a cazării.
Fiind mai în nord, și temperatura a fost mai scăzută, în special serile au fost cam friguroase, dar plăcute. In sat eu nu am găsit multe cazări, mulți fiind în tranzit aici pentru Ulun Danu Beratan Temple, așa că aici am fost cam singurii turiști, localnicii fiind extrem de curioși în legătură cu noi. Pentru a vedea ce am vizitat și ce am făcut în Bedugul, click aici.
Ubud – 7 zile
Bineînțeles că am avut și Ubud-ul pe listă, dar am preferat să ne cazăm la vreo 15 minute de mers cu scuterul de centrul acela atât de turistic și aglomerat, mai exact în Sayan. Cazarea a fost cireașa de pe tort a acestei vacanțe, și anume o vilă tradițională cu piscină privată, cu o mică junglă exotică în jur. Vila se numește Candy Villa și o super recomand. Are mai multe căsuțe și fiecare are intimitatea ei, sunt poziționate lângă un câmp cu orez, într-o liniște desăvârșită.
Foarte aproape este și un restaurant cu spațiu de lucru, piscină comună și zonă de spa, unde ca turist al Candy Villas, ai reducere la anumite servicii, care sunt foarte bune. Localul se numeste Good Day Resto & Pool Bar și noi am fost atât la cină, cât și la un masaj balinez și ne-a plăcut serviciile oferite pentru suma plătită. Cazarea este foarte frumoasă, curată și spațioasă și ne-a oferit o stare de acasă exotică. Abia am plecat de acolo! Pentru a vedea ce am vizitat și ce am făcut în Ubud, click aici.
Uluwatu – 6 zile
Ultimele zile am dat jungla și terasele de orez pe plajele paradisiace. Citisem că nu ar fi așa de frumoase plajele din Bali, însă mie mi-au întrecut așteptările, în special Melasti Beach unde am fost de 3 ori pentru că ne-a plăcut atât de mult cum arăta.
Cazarea am avut-o la Uluwatu Lumbung Cottages într-o căsuță tradițională cu piscină comună. Ne-au plăcut gazdele, extrem de prietenoase și ne-au dat multe indicații pentru zona respectivă, căsuța a avut un vibe exotic, însă mi s-au părut cam înghesuite. E mai remote poziționată, nu știu cum este să mergi pe acolo pe jos seara pentru că erau cam mulți câini și strada nu este luminată. Noi am folosit numai scuterul și ajungeam la cea mai apropiată plajă în 10 minute. Pentru a vedea ce am vizitat și ce am făcut în Uluwatu, click aici.
Concluzie
Mai are rost să spun cât de mult mi-a plăcut în Bali și cum caut lunar alte bilete de avion, poate-poate ne întoarcem mai repede și în alte zone ale insulei? Știu că ne vom întoarce, a rămas bine de tot întipărită în gândurile noastre și mereu când ne simțim mai prost, ne gândim la Bali și starea de spirit de acolo revine. Bali a fost un vis al meu pe care l-am transformat într-o realitate superbă timp de 3 săptămâni, timp în care am văzut câteva obiective turistice, dar ne-am și conectat cât am putut la cultura balinezilor.
Sper că a fost util acest articol și pentru a vedea ce am vizitat în fiecare loc, te rog accesează link-urile de la fiecare secțiune sau accesează link-ul către categoria mare aici. Nu uita să mă urmărești pentru și mai multe itinerarii și idei de călătorii.
3 Comments