Ce ar trebui să conțină bagajul pentru țările nordice?
În acest articol vreau să îți prezint hainele și bagajul făcut de noi în țările nordice vizitate până acum. Nu este ceva obligatoriu, este doar ce am folosit noi și sigur există îmbunătățiri, așa că te invit să lași în comentarii părerea ta sau ce folosești tu pentru așa destinații. De-asemenea articolul va suferi modificări specifice fiecărei țari pe care o vizităm pe parcursul scrierii lor pe blog.
Haine pentru Laponia
Iarna în Laponia este aspră și foarte aspră. Zilele sunt foarte scurte cu răsăritul soarelui la ora 11 și apusul la ora 14, cu temperaturi extreme între -5 și -20 de grade, deci trebuie să fii foarte pregătit. Iar dacă vrei să te simți și bine în vacanță, mai bine mai pui o bluză în plus în bagaj să fii asigurat.
Este necesar să ai mai multe straturi pentru că afară va fi foarte frig, iar la restaurante sau obiective turistice este foarte cald. Fiecare strat trebuie să aibă anumite specificații pentru o cât mai bună izolare a corpului.
Primul strat trebuie să fie neapărat de lână, iar dacă alegi lâna merinos este și mai bine. Este recunoscută și testate de mine că nu absoarbe transpirația și ține temperatura corpului constantă. Eu am bluzele de la Decathlon și le recomand. De-asemenea poți folosi și bluza de ski, dacă ai așa ceva în garderobă.
În partea inferioară, ori colanți de lână merinos ori direct colanții pentru ski care sunt speciali concepuți pentru o vreme foarte friguroasă, dar să fie și confortabili. Eu am găsit niște colanți extrem de buni, termici de la H&M.
Pentru al doilea strat superior, deci deasupra bluzei de lână merinos, eu am folosit un polar pentru o mai bună căldură. În unele zile mai friguroase, aveam și o vestă fără mâneci, de fâș.
Ultimul strat folosit de mine a fost costumul de ski care a fost mai mult decât perfect! Nici nu este nevoie de vreo marcă specială, orice costum de ski este conceput pentru frig și pentru a te simți bine afară la temperaturi mai mici. Geaca trebuie să fie impermeabilă.
La capitolul șosete, neapărat de lână normală sau de merinos. Să fie cât mai lungi și să aibă specificații despre temperaturile joase. Am avut un model de la Decathlon și unul de la SportGuru, mai exact Ortovox. Șosetele de ski pot fi o opțiune bună pentru că ele deja sunt conceput să nu înghețe piciorul în clăpari.
Încălțămintea este extrem de importantă, dacă nu ești încălțat cum trebuie, automat orice activitate afară va părea un chin. Am văzut persoane în adidași și este un mare NU! Trebuie să ai bocanci de iarnă, impermeabili, extrem de groși, cu stabilitate mare la gleznă. Eu am folosit MoonBoots și deși da sunt mai scumpe, și-au făcut treaba exemplar. Nu am simțit o secundă frig la picioare și am stat 2 ore pe lacul înghețat la pescuitul la copcă.
Eu am avut două perechi de mănuși, una subțite din lână merinos și alta de ski, ambele tot de la Dethlon cumpărate. Le-am folosit pe ambele în cazuri foarte rare, cel mai des am folosit perechea de ski fiind cea mai călduroasă. Căciula eu recomand să aibă lână merinos, măcar la frunte și urechi.
Bonus eu am avut patch-uri speciale pentru picioare sau zona lombară cumpărate tot de la Decathlon. Sunt foarte bune și țin cam 5 ore, deci dacă te știi mai friguros, e bine să ai la îndemână. Mai toate hainele tehnice și echipamentul pentru hiking sunt cumpărate de la Decathlon, este chiar un magazin cu produse foarte calitative la prețuri foarte bune.
One Comment