Vezi 20 de sfaturi esențiale pentru prima ta călătorie în Coreea de Sud

Atunci când am făcut tot research-ul pentru vacanța din Coreea de Sud, am căutat și eu la rândul meu câteva sfaturi de care să ținem cont pe parcursul a celor două săptămâni petrecute acolo. Dacă vrei să vezi mai multe detalii despre itinerarul nostru sumarizat, te rog să accesezi această pagină. Însă nu uita să arunci și un ochi la fiecare articol despre fiecare oraș vizitat în parte.

Vreau să îți vin în ajutor cu o listă de 20 de sfaturi care pe noi ne-a ajutat în scurta incursiune acolo. Salvează bine lista și nu uita să o aplici atunci când ajungi acolo.

1. Expresii uzuale

Este indicat și recomandat să știi câteva expresii simple, de bază. Coreenii vor aprecia enorm și nu vor ezita să îți zâmbească. Până la urmă este și o formă de respect pentru țara în care ajungi. Trei expresii de bază sunt considerate a fi următoarele: „bună” (안녕하세요, annyeonghaseyo), „mulțumesc” (감사합니다, kamsahamnida), și „îmi pare rău” (실례합니다, sillyehamnida)

2. Aplicații necesare

Fii pregătit înainte cu folder-ul plin cu aplicațiile necesare. Te vor ajuta enorm și îți vor face vacanța mult mai ușoară. Lista detaliată o poți găsi aici, dar principalele 3 aplicații sunt NaverMaps (aplicația pentru hartă), Papago (aplicația de traducere) și KakaoTaxi (aplicația pentru taxi). Consider că aceste trei sunt cele mai importante și te poți descurca cu ele foarte bine.

3. T-money card

Cumpără-ți de cum ajungi un card T-money. Este esențial la transportul în comun, cât și la unele magazine de tip convenience stores. Este foarte ușor de folosit și de încărcat, vendomatele având și limba engleză. Poți lua cardul de la vendomatele amplasate prin stațiile de metrou și costă 5.000 won/persoană.

Pentru a-l încărca, îți trebuie neapărat cash. În Seoul l-am încărcat numai la vendomatele din stațiile de metrou, însă în Gyeongju și Busan ne-am dus la magazinele 7/11 sau (Nice to) CU. Ca să îți faci o idee, un drum cu metroul în Seoul costă 1.400 won/persoană, în Busan 1.600 won/persoană, iar cu autobuzul aproximativ 1.500 won/persoană. Noi l-am încărcat cu 20.000 won/persoană odată la 3 zile. Trebuie să validezi cardul și la intrare în metrou, dar și la ieșire. Acest lucru este valabil și în autobuze.

4. Transportul în comun

Mergi cu transportul în comun! Este foarte convenabil și foarte bine pus la punct. Metrourile au foarte multe vagoane și leagă extrem de bine capetele orașului, iar autobuzele te pot duce și în cele mai ascunse sate sau temple ale țării. Harta metroului ale mai multor orașe este disponibilă în aplicația Subway. În aplicația NaverMaps, este menționată stația unde trebuie să cobori, cât și numărul ieșirii și în ce direcție trebuie să o iei când ieși din metrou.

5. Reguli în transportul în comun

La capitolul transport în comun, peste tot vei găsi locuri speciale pentru femeile gravide și pentru oamenii în vârstă. Ar fi indicat să nu te așezi pe aceste locuri pentru a nu deranja pe nimeni. Ei țin cont de aceste lucruri și nu vrei să atragi și mai mult atenția. De-asemenea, dacă prinzi ora de vârf și vor fi multe persoane la coadă, să știi că lumea va sta perfect aliniată. Dacă nu vei ține cont de acest lucru, unele persoane te pot atenționa. În stațiile de autobuze, se pot forma cozi bine delimitate pentru a aștepta.

6. Variante de cartelă

Trebuie să ai o cartelă sim, e-sim sau un Wifi portabil pentru că vei avea nevoie ca să te descurci peste tot. Varianta de e-sim încercată de noi este KT Roaming, iar prețul dat de noi a fost de 40 euro pentru 2 săptămâni. Mai poți verifica și prețurile celor de la Airalo, poate sunt mai convenabile, iar dacă ești nou utilizator, cu codul NEWTOAIRALO15 ai 15% reducere și pentru orice alt utilizator, cu codul AIRALOESIM10 ai 10% reducere.

7. Cash sau card

Chiar dacă poți plăti cu cardul în majoritatea locurilor, mai bine să ai la tine și o sumă de bani cash în moneda locală, won. Îți vor trebui când reîncarci cardul T-money sau când vei mânca prin piețele locale.

8. Bacșișul

Pentru acest lucru nu trebuie să îți faci griji pentru că nu există cultura bacșișiul aici. Poate fi văzut ca pe ceva nepoliticos, deci să nu lași bani în plus. O mică plecăciune și un mulțumesc este de-ajuns. De-asemenea, nu prea se cere nota de plata, ci tu te duci la casa de marcat unde îi vei plăti șefului de restaurant.

9. Oferirea sau primirea de lucruri

Atunci când oferă sau primesc lucruri, coreenii o fac cu ambele mâini. De-asemenea, la magazine dacă plătești cu cash, să nu pui banii pe tejghea și apoi să îi înmânezi, pentru că banii devin “murdari”. Pe mine mereu m-au ajutat dacă vedeau că mă chinui să îi număr și aproape că îi puneam pe tejghea.

10. Întotdeauna respectă obiceiurile locale

Aici este uzual să te înclini puțin dacă mulțumești cuiva sau dacă saluți pe cineva. Nu trebuie să pui mâinile în forma rugăciunii ca în Bali, dar o mică plecăciune arată respectul tău față de oamenii din jur. De-asemenea, la templu este frumos să te înclini când întâlnești un călugăr, așa îți arăți respectul.

11. La restaurant

Să nu așezi bețele de mâncat direct în orez perpendicular pentru că reprezintă un ritual de înmormântare. Tacâmurile se găsesc de-obicei într-un mic sertar din masă. Să te aștepți să primești mai multă mâncare decât ai crezut tu că este atunci când ai comandat. Și un lucru personal, îți recomand să mergi în cât mai multe restaurante locale, mici de familie. Prețurile sunt mai mici, mâncarea este gătită ca acasă, iar privirile localnicilor asupra ta sunt de ținut minte.

12. Mâncarea stradală

Probabil că ți-e teamă să încerci mâncarea stradală, în general, din cauza condițiilor cum este ea preparată, însă aici este cu totul altă poveste. Zona de mâncarea stradală din Myeongdong, Seoul sau BIFF Square, Busan este foarte curată, oamenii gătesc cu mănuși pe mâini, totul se aruncă în sacii de gunoi de lângă fiecare stand cu mâncare, iar preparatele sunt extrem de delicioase și variate.

13. Gunoiul și reciclarea

O să vezi foarte rar, spre deloc, coșuri de gunoi pentru că în cultura asiatică, gunoiul reprezintă un lucru personal și nu trebuie să îl arăți tuturor. Iar acolo unde sunt coșuri de gunoi, ai grijă să arunci totul în funcție de ambalaje. Pentru ei, reciclarea este foarte importantă. Există chiar și un container pentru gheața care rămâne de la cafele și sucuri.

14. Traseele montane

Ar fi păcat să nu ajungi măcar pe un munte din jurul Seoul-ului, mai ales că ai de unde alege și ajungi extrem de rapid, cu metroul din centru în 20-30 minute. Traseele nu sunt deloc grele, sunt foarte bine amenajate pentru a fi parcurse de toată lumea, sunt bine semnalizate și au izvoare cu apă pentru hidratare. Plus că te poți deconecta pentru câteva ore de la agitația orașului imens. De-a lungul vacanței, noi am ales cel puțin un traseu în fiecare oraș vizitat.

15. Shopping

Trebuie să îți aloci câteva ore din toată vacanța cumpărăturilor, fie ele de suveniruri, haine sau produse de skincare. Nu cred că există loc în Seoul care să nu aibă vreun mic mall sau vreun OliveYoung, celebrul magazin în toată lumea pentru produsele de skincare. Păstrează o sumă de bani specială pentru aceste produse pentru că sunt mai ieftine ca în Europa, iar coreenii sunt bine cunoscuți în toată lumea pentru articolele lor miraculoase de skincare. Ține minte să ai pașaportul la tine pentru Tax Free refund.

16. Cazează-te într-un Hanok

Este și păcat dacă vii până aici și să nu încerci acest tip de cazare. Oferă o experiență unică, iar tu te poți bucura puțin de cultura lor. Recomand Dorandoran guesthouse din Gyeongju, însă sigur vei găsi și în Seoul sau Busan o grămadă de opțiuni.

17. Programul Temple-stay

Pentru și mai multă incursine în cultura și istoria coreeană, îți recomand să încerci un program Temple Stay. Foarte multe temple oferă turiștilor posibilitatea de a învăța despre cultura budistă și este o oportunitate unică pentru tine. Pentru mai multe detalii despre cum a fost weekend-ul petrecut la templul Golgusa, te invit să dai click aici.

18. Siguranța din jur

E bine și aici să fii prudent, ca oriunde altundeva în lume pentru că nu știi ce se poate întâmpla. Însă faptul că există camere de supraveghere peste tot, chiar și prin pădurile din munții mai neumblați, oferă o stare de siguranță foarte mare. Noi nu ne-am simțit deloc în pericol, ba chiar am apreciat această siguranță dusă la extrem pentru că am scăpat de o grijă în plus și ne-am putut bucura din plin. Însă, bineînțeles, că și noi suntem precauți oriunde mergem.

19. Verifică ce festivaluri sunt

Dacă te-ai hotărât la perioada de vizitare, verifică dacă nu sunt și festivaluri în zonele în care vei ajunge pentru că sigur experiența va fi și mai încântătoare. Personal, am avut noroc de zecile de mii de lampioane care îmbodobeau toată țara și de Festivalul Lampioanelor din Busan pentru că în luna Mai este ziua lui Buddha.

20. Cultura cafelei

Deși nu te aștepți la acest lucru, aici cultura cafelei este foarte dezvoltată și dusă la un alt nivel. Există tot felul de cafenele, cu cascade false, cu pisici sau ratoni, sau cele clasice și tradiționale. Cafeaua este excelentă, iar combinațiile cu banană, mango, sare de mare sau cartof dulce sunt ceva la care nici nu te-ai fi gândit.

Știu că sunt foarte multe idei scrise aici, însă consider că dacă le citești pe acestea, vei avea o idee măcar la ce să te aștepți. Le-am scris ca și cum mi-aș fi dorit eu să le fi găsit la momentul respectiv. Sper că aceste sfaturi îți vor ușura și mai mult vacanța în Coreea de Sud și nu ezita să îmi lași un comentariu dacă dorești mai multe detalii.

S-ar putea să îți placă și acestea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *