Sfaturi pentru surprinderea aurorei boreale

Îți prezint  un articol dedicat setărilor telefonului pe care le-am făcut eu pentru a surprinde cat mai bine aurora boreală. Acestea sunt numai ideile mele așa că orice idee mai ai sau orice ai mai încercat tu, lasă-le în comentariu pentru a ajuta cât mai multă lume.

Menționez că la momentul actual, am un iPhone 14 pro și un trepied de telefon. Aplicațiile pe care l-am folosit în repetate rânduri sunt HelloAurora și MyAuroraForecast. Au o acuratețe chiar bună, au o hartă cu aurora unde se află, probabilitatea norilor, indicele KP și posibilitatea ca aurora să apară în locația ta.

De-asemenea, aruncă un ochi și pe Windy care consider că este printre cele mai bune aplicații pentru vreme în general. De cele mai multe ori, ce era menționat acolo, era și pe cer. Așa că pentru nori, de exemplu, sau ninsoare, verifică mai multe aplicații.

Condițiile pe care eu le-am urmărit pentru auroră:

  • Cerul trebuie să fie cât mai senin, cu cât mai puțini nori, iar dacă e perfect senin, șansele sunt aproape de 100%
  • Încearcă să cauți locuri pe Google Maps care sunt cât mai departe de luminile puternice ale unui oraș. În Finlanda am condus cam 2 ore în nord, în pustietate, iar în Norvegia ne-am căutat special o cazare cât mai remote pentru șanse mai mari.
  • Cele mai bune locuri sunt cunoscute lângă lacuri sau fiorduri și să nu fie nici foarte mulți pomi în jur.
  • Ia în considerare și luna plină. Este foarte puternică atunci când în jurul tău nu e nicio casă și e posibil să nu poți vedea aurora la fel de bine.
  • Verifică indicele KP, și nu doar o dată seara, ci de mai multe ori, la ore diferite! În aplicațiile dedicate aurorei, KP-ul este cel mai important. La fel poți urmări camerele live de pe Youtube din diferite locații apropiate pentru a vedea dacă a apărut sau nu. Un alt site pe care îl poți urmări este acesta https://www.swpc.noaa.gov/products/aurora-30-minute-forecast.

Pentru setările telefonului

  • Eu zic că un trepied este necesar, deși am făcut poze și fără el, dar au ieșit mai mișcate. Modul de fotografie trebuie să fie pe NOAPTE și expunerea trebuie să fie cât mai mare, maxim cât vă permite telefonul.
  • La filmare eu am folosit modul de Timelapse cu cea mai mare expunere pe care mi-o oferea telefonul. Dacă nu folosești trepiedul, va trebui să ții telefonul cât mai nemișcat. Trepiedul te ajută și că poți da drumul la filmare/poză și tu te uiți pe cer la spectacol.
  • Un lucru foarte important! Chiar uită-te pe cer! Am fost extrem de sceptică atunci când am citit că aurora nu se vede cu ochiul liber. Ba se vede, și uneori se vede chiar foarte bine! Dacă indicele KP-ului este cât mai mare, automat aurora se vede cât mai clar pe cer.

Noi, în Norvegia, am avut lună plină și KP de 3 și am văzut o auroră superbă, care se mișca deasupra noastră și am avut momente de uimire când vedeam cât de bine se poate observa pe cer!

S-ar putea să îți placă și acestea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *