Itinerar de 7 zile prin Laponia de poveste!
Cred că orice vârstă este potrivită pentru a-l întâlni pe Moș Crăciun, și ce altă modalitate mai bună să îl cunoști în personă dacă nu direct acasă la el, în Laponia? Pentru mine, această întâlnire va rămâne una magică și unică pentru că am reușit să îmi fac copilul interior fericit! Noi am călătorit acolo în perioada 26 Noiembrie – 3 Decembrie.
Îți propun să pui Finlanda pe lista de dorințe și să salvezi acest ghid pentru a te ajuta în planificarea unei vacanțe de poveste! Este cu totul și cu totul un loc special!
Câteva lucruri generale despre Laponia
Laponia este o regiune situată în partea de nord a Europei, mai sus de Cercul Arctic, care curpinde patru țări: Norvegia, Suedia, Rusia și Finlanda. Este cunoscută pentru clima destul de extremă, peisajele fascinante, aurora boreală, bineînțeles, și cultura unică a poporului Sami, poporul indigen al acestei zone.
Climatul Laponiei este unul cât se poate de interesant, fiind polar sau subarctic. Iernile sunt foarte friguroase, lungi și întunecate. Toată această perioada este caracterizată de fenomenul numit noapte polară, atunci când soarele nu răsare pentru câteva săptămâni. În perioada cât am fost noi, am prins în jur de 4 ore lumină în fiecare zi.
De-asemenea și perioada verii este interesantă, în special în luna iunie, atunci când soarele nu apune. Acest fenomen este cunoscut ca soarele de la miezul nopții.
Cum ziceam mai sus, Laponia este cunoscută pentru poporul Sami, care au propria limbă, cultură și tradiții. Ei erau și încă sunt, deși într-un număr mult mai mic în prezent, nomazi și se ocupă cu creșterea renilor.
Rovaniemi este considerat capitala Crăciunului, iar acolo vei găsi Satul lui Moș Crăciun. Practic din acest punct, începe magia din 24 decembrie în fiecare an.
Ce trebuie să conțină bagajul?
Am considerat că este mai bine să existe un articol dedicat despre hainele și încălțămintea folosite în toate țările nordice. Așa că te invit să îl accesezi aici și să îl salvezi pentru orice vacanță fie ea în Finlanda, Norvegia, Islanda sau Suedia.
Modalități de a ajunge în Laponia
Atunci când am fost noi, am găsit opțiuni foarte bune la preț mergând cu RyanAir din București-Bergamo și Bergamo-Helsinki. Din capitala findlandeză, am luat a doua zi de dimineață un alt zbor cu Finnair spre Rovaniemi. La întoarcere am procedat la fel, dar am petrecut și o noapte în Bergamo din cauza orei târzii pe care a avut-o zborul.
Recent, am văzut că s-au introdus mai multe zboruri din mai multe capitale europene direct către Rovaniemi, dacă nu vrei să vezi și Helsinki. Deși eu recomand acest oraș pentru o zi, pentru că mi-a plăcut cel mai mult din toate capitalele nordice pe care le-am vizitat. Poți căuta din Paris sau Amsterdam cu KLM sau AirFrance. Din Londra zboară chiar WizzAir sau orice altă combinație poți face cu RyanAir sau WizzAir. Dar la companiile low-cost trebuie să fii atent pentru că vei cumpăra bilete separate pentru fiecare segment de zbor și trebuie să treci pe la securitate la fiecare escală, fiind bilete cumpărate separat.
Cazări recomandate
Cum am zis mai sus, noi am petrecut două nopți în Helsinki pentru că am dorit să vizităm acest oraș, iar eu consider că o zi este suficient. Am stat într-un studio destul de micuț, dar suficient pentru nevoile noastre la aproape 20 de minute de gara centrală. Poziționarea a fost foarte bună și pentru a vizita centrul orașului, târgul de Crăciun și pentru o plimbare din parcul alăturat.
Cele două nopți din Rovaniemi le-am petrecut într-un alt studio, mult mai modern și frumos mobilat. Oricum orașul este destul de mic, deci oriunde te vei caza este perfect. Bonusul cazării este că a avut parcare și noi aveam nevoie având mașină închiriată.
Cazarea din Levi a fost cireașa de pe tort! Propria noastră căsuță din lemn, cu două camere la parter și una mică sus, bucătărie complet mobilată, șemineu șiiiiii propria SAUNĂ! Râmăne una dintre cele mai frumoase și bune la preț cazări pe care am avut-o până acum. Într-adevăr este mai remote, în pădure, foarte aproape de pârtiile de ski, dar plimbarea de 30 de minute până în centrul stațiunii a fost fix ce trebuia în fiecare zi.
Itinerar recomandat și încercat de noi
Noi am petrecut 7 zile în Finlanda și o ultimă zi și noapte în Bergamo, pentru zborul de întoarcere. Am avut două nopți în Helsinki, două în Rovaniemi și trei în Levi.
Ce am vizitat în Helsinki
În Helsinki de la aeroport am luat trenul și în 40 de minute am ajuns la gara centrală. Nu am avut neapărat locuri anume de bifat în capitală, ci am vrut să vizităm o capitală nordică, să vedem cu ce este diferită față de ce am mai văzut. Singurul loc pe care l-am avut pe listă a fost Cafeneau Regatta care pare desprinsă dintr-o poveste de Crăciun. Noi ne-am bucurat de un cinnamon roll și de o ciocolată caldă uitându-ne la cum ningea afară.
Îți recomand să ții cont de Târgul de Crăciun, poate îl prinzi deschis. Noi am prins fix prima zi când se deschidea, însă nu complet, erau doar puține căsuțe deschise. Un alt loc ar fi Old Market pentru a încerca diverse preparate ale zonei. Poți urca și în roata din port pentru o priveliște mai amplă asupra orașului.
Zborul Helsinki-Rovaniemi a durat 1h 20 minute, iar aeroportul este foarte aproape de Santa Claus Village. Nu este nevoie neapărat de mașină închiriată pentru că există autobuze care te duc de la aeroport în oraș cu 8 euro/sens și există autobuze care te duc din oraș la Santa Claus Village. Noi am închiriat o mașină de la RentalCars pentru că aveam mai multe obiective pe listă, iar prețul la momentul respectiv a fost de 35euro/zi.
Ce am vizitat în Rovaniemi
Santa Claus Village este principalul obiectiv din Rovaniemi, fiind și casa Moșului. Nici după atât de mult timp care a trecut de la acea incursiune, nu am cuvintele necesare să pot descrie acel loc. Pentru noi a fost magic! Am petrecut 6 ore acolo, ne-am plimbat în fiecare colțișor din acel loc.
Există și o cazare foarte inedită acolo care mai mereu este sold-out și anume Santa Claus Holiday Village. Îmi imaginez cum este și sper într-o bună zi să mă trezesc dimineața acolo și să îmi beau cafeaua la doi pași de Moșul.
Există foarte multe activități aici, cum ar fi vizita la Moșul, plimbarea cu sania trasă de reni, cea trasă de câinii husky și multe altele pentru copilași. Rovaniemi se află fix pe linia cercului polar, dar există acolo o linie pe jos pentru a marca acest aspect. Fix acolo există o cameră video ce transmite live pe youtube imaginile.
De-asemenea există căsuța Doamnei Crăciun pe care o puteți vizita, o mulțime de magazine pentru suveniruri, restaurante foarte autentice, dar și oficiul poștal. De aici am trimis câte o vedere acasă la cei dragi și a ajuns fix înaintea Crăciunului! Este un loc unde trebuie să pășești cu ochii și sufletul de copil și doar să te bucuri!
Ce am vizitat în Levi
Din Rovaniemi până în Levi este un drum de aproximativ 2 ore printr-o iarnă ca în povești. Și să fii atent pe marginea drumului pentru că pot apărea reni de oriunde! Levi este o stațiune de ski foarte cunoscută în Finlanda și poate fi o super opțiune pentru vacanța de ski. În special că programul este mai lung comparativ cu cel din Europa, vei schia în timpul nopții polare și poate dacă ai un pic de noroc, poți vedea aurora boreală cât ești pe pârtie.
Noi am optat pentru plimbarea cu sania trasă de reni aici, în Levi, datorită prețului mai mic decât cel din Rovaniemi. În plus toată activitatea durează mai mult timp, cam 3 ore, ghidul te introduce puțin și în lumea Sami, iar plimbarea este într-o pădure mai remote. Este o super activitate pentru toată lumea. Noi am optat pentru activitatea luată de pe acest site, însă sigur găsești mai multe și pe GetYourGuide.
Nu uita și de plimbarea trasă de câinii husky! Noi aveam o rezervare foarte bună la preț care avea și gustări autentice finlandeze, însă din cauza unor detalii pe care eu nu le-am înțeles, am pierdut această activitate. Dar astfel, ne-a rămas pentru o altă țară nordică. Poți găsi tot pe GetYourGuide câteva opțiuni.
În locul acesteia, am pornit pe unul din traseele din Levi, care trece pe lângă pârtiile de ski. Eram doar noi doi pe o potecă plină de zăpadă, cu mari șanse să ne iasă renii în față. Nu am locația salvată, dar sunt numeroase semne pentru trasee care pornesc de la baza pârtiei și pe care le poți încerca.
Pescuitul la copcă a fost ceva ce eu nu credeam că voi face. Și s-a dovedit a fi activitatea mea preferată de aici! Toată experiența durează cam 4 ore și include pick-up de la biroul lor din Levi, echipamentul de pescuit, dar și haine termo-izolante dacă nu sunt bune cele de pe tine, și gustări la final. Locul unde am fost noi eram un lac foarte izolat și bine înghețat, pe care s-au mai plimbat câteva ATV-uri foarte departe de noi.
Dacă îmi amintesc bine, noi am stat 2 ore jumătate pe lac pescuind și cu toții (cei 6 adulți și 3 copii) am avut noroc să prindem 9-10 pești. La focul de tabără de la final am servit băutura lor specifică Glögg, care seamănă puțin cu vinul fiert, doar că mai aromat și nu are alcool. Activitatea am rezervat-o de pe acest site.
Alte două locuri care zic eu că merită vizitate în Levi sunt Arcandia Village și Restaurantul Tuikku, pentru o super priveliște asupra stațiunii, dacă nu ninge. În cazul nostru, odată ajunși sus, vizilitatea era extrem de redusă, terasa era înghețată, nu se vedea nimic, nici mâna dacă o ridicam în aer, dar ne-a plăcut chiar și așa.
Arcandia village este de fapt un set de film creat special în 2009, dar care nu a mai fost niciodată folosit în scopul creării lui. A rămas deschis pentru turiști din noiembrie până în martie, de la 6-10 pm, dar mai multe detalii despre program găsești pe site. Este un loc cu diverse jocuri și semănă cu un sat viking ce te lasă să îți imaginezi diverse scenarii. Din Levi faci cam 20 de minute cu mașina până acolo.
Din păcate, nu am prins deloc aurora boreală cât am fost în Finlanda, dar din fericire, a nins ca în vremurile bune și ne-a încărcat cu o energie magică! Noi nu am luat tururi ghidate și am condus cam 1-2 ore mai în nord, în speranța că poate o vom zări. Având tururi, sunt șansele mult mai mari, pentru că deși într-o zonă a Finlandei ninge, ghidul vă poate duce spre Norvegia sau și mai în nordul Finlandei.
Pentru a avea o idee despre posibila auroră, recomand să folosești aceste două aplicații: HelloAurora și AuroraForecast care au o acuratețe destul de bună. Iar pentru a avea pozele superbe cu aurora, recomand să citești acest mic articol.
Despre mâncarea tradițională din Laponia
Baza lor fiind renii, automat și mâncarea conține carne de ren gătită în mai multe moduri. Recunosc, mie nu mi-a plăcut așa de tare, dar am încercat felul lor de carne de ren cu piure de cartofi și gem de merișoare.
Însă ce am mâncat eu zilnic a fost supa de somon cu cartofi și mărar! Era modul meu preferat de a mă încălzi după o zi petrecută la -10 grade. La momentul respectiv, o supă era 22euro/porția și un fel principal cu carne de ren era 25 euro/porția.
Pentru desert, noi am abuzat de rulourile cu scorțișoară pe care le găsiți în toate țările nordice. Este un desert pe care eu îl asociez foarte mult cu perioada iernii și cu Crăciunul datorită condimentelor folosite.
Restaurante recomandate
Concluzii personale
Nici nu mai are rost să spun că Santa Claus Village a fost principalul motiv pentru care am mers în Laponia. Dar după prima dimineață petrecută acolo, ne-am dat seama că noi am venit de fapt pentru a simți magia sărbătorilor de iarnă, zăpada copilăriei și toată atmosfera aceasta caldă cu care ne-am înconjurat de la toți oamenii veseli.
Nu este o destinație ieftină, însă te aștepți la acest lucru încă de când pui Finlanda pe lista călătoriilor tale. Pentru noi a meritat fiecare ban dat și efort de a ajunge așa de aproape de Polul Nord. Pentru mine, Laponia finlandeză rămâne o stare de spirit la care mă întorc în fiecare an când mă uit la poze și spre care tind să revin într-o bună zi!