Descoperă Templul Golgulsa: experiența unui weekend petrecut acolo
Te-ai gândit vreodată că ai putea să rezervi un weekend la un templu din Coreea de Sud? Crede-mă că nici eu nu știam că se poate acest lucru, până să nu îmi fac tot research-ul referitor la vacanța de acolo și să aflu de termenul de TEMPLESTAY. Imediat cum am citit despre această practică, am știut că trebuie să ajungem aici, așa că restul vacanței a fost plănuit în funcție de weekend-ul deja rezervat la templul Golgulsa.
Ce înseamnă termenul Templestay?
Templestay reprezintă un program cultural unic în Coreea de Sud care oferă călătorilor posibilitatea de a petrece un weekend sau o perioadă mai lungă de timp alături de călugării budiști. Sunt foarte multe temple care au inclus această practică în programul lor. Poți sta câteva zile, o lună sau o perioadă de câteva luni pentru a experimenta o mică parte din viața călugărilor și de a înțelege mai bine tradițiile lor atât de vechi.
Acest program este foarte popular încă din anul 2002, iar de atunci există 130 de temple de unde poți alege, însă numai 27 dintre acestea sunt și în engleză; poți verifica lista aici.
Despre Templul Golgulsa
Noi am ales templul Golgulsa pentru că este cel mai popular dintre toate templele cu acest program inclus și datorită poziționării, el fiind fix pe ruta noastră spre Gyeongju și Busan. Într-adevăr nici șocul cultural nu a fost așa de mare, fiind destui turiști atât europeni cât și asiatici, însă, probabil data viitoare, vom alege un templu puțin mai retras pentru și mai multă conexiune cu noi înșine.
Templul este poziționat la o oră de mers cu autobuzul de orașul Gyeongju, în munții Hamwolsan, iar liniștea de aici este aparte. De-asemenea, este singurul templu unde statuia lui Buddha este sculptată printre stânci. Printre activitățile pe care le poți desfășura aici sunt meditația Sunmudo, trasul cu arcul, ceremonia ceaiului cu călugării și practicarea celor 108 plecăciuni (108 prostrations). Pentru mai multe detalii despre tipurile de cazări poți accesa pagina lor.
Ce este de fapt Sunmudo training?
Cuvântul Sunmudo se împarte astfel: SUN se referă la meditație, MU înseamnă arte marțiale, iar DO înseamnă disciplină. Deci SUNMUDO se traduce literalmente prin arta de a face arte marțiale prin meditație.
Sunmudo reprezintă artele marțiale coreene budiste care, prin diferitele elemente care se completează atât de bine reciproc, sunt unice. Concentrează mișcările puternice și dinamice ale artelor marțiale într-o armonie perfecta cu meditația, yoga și exerciții chi qong. Scopul lor este de a armoniza mintea, trupul și respirația.
Ce reprezintă cele 108 plecăciuni?
Cele 108 plecăciuni sunt suferințele noastre mentale care ies la suprafață atunci când cele 6 organe ale simțurilor se întâlnesc. Pentru că nu vreau să greșesc prin reinterpretarea cuvintelor spuse de călugări, las alături paragraful în citat:
“Take these 6 combinations of sense organs(The eyes, ears, nose, tongue, body and mind) and sense objects(color, sound, smell, taste, touch and concept) and multiply by the three reactions (likes, dislikes, neutral feeling, which tum to joy, sorrow or indifference) to equal 36; then multiply this by three for the past, present and future, giving us 108. Doing 108 bows helps to sublimate and purify. By completely concentrating body and mind in unison, we rid ourselves of the scattering of energy that sensations and reactions cause us. Our basic nature is pure, infinite, and capable of anything, but we keep losing our basic nature through our reactions to these sensory processes.”
Cum se rezervă perioada la templu?
Pe pagina lor oficială poți găsi variantele de cazări pe care ei le oferă. După ce ai ales ce ți potrivește în funcție de itinerar, rezervi pe pagina lor, iar la scurt timp vei primi un email de la templu cu detaliile pentru plată și cum poți ajunge acolo.
Sunt trei lucruri importante de menționat:
Noi am ales să petrecem o noapte aici, deci două zile full, și fiecare am impartit camera cu alte persoane de acelasi gen. Pe noapte am plătit 80.000 KRW/persoană, preț în care este inclus absolut totul. Singurele lucruri care sunt contra-cost sunt trasul cu arcul – 10.000 KRW/persoana și călăritul, dacă este disponibil – 20.000 KRW/persoana.
Nu poti selecta cu cate persoane vrei sa imparti camera, vei fi repartizat aleatoriu. Noi am avut noroc si am avut camerele alaturate cu inca doi colegi de fiecare, deci am fost 3 in camera destul de spatioasa.
Programul celor două zile
Voi încerca să sumarizez programul celor două zile petrecute aici, cu câteva detalii pentru a te ajuta să înțelegi ce se petrece la templu, însă nu vreau să îți stric elementul surpriză atunci când vei ajunge și tu.
Cum ajungi la templu?
Pentru a ajunge din gara Gyeongju la templu, este varianta următoare: cu autobuzul 50 sau 51 până în oraș la statia „Express Bus Terminal”, iar din aceeasi statie continui cu autobuzul 100 sau 150.
Drumul durează aproximativ o oră și jumătate, depinde mult de trafic. Pentru noi a durat o oră pentru că șoferul nu a oprit în toate stațiile, ci doar în cele în care oamenii au semnalat că vor să se urce sau să coboare, și astfel timpul s-a redus.
Stația la care trebuie să cobori este Andong/Kirimisa Temple/Golgulsa Temple Entrance iar de acolo ar mai fi de mers 20 de minute. Poate ai noroc și fix atunci vine mașina de la templu special trimisă să îi ia pe turiști de la această stație și este gratis.
Prima zi
Check in-ul se face dupa ora 14.30, însă recomand să ajungi destul de devreme, poate în intervalul 12.30-13. La ora 15 începe programul, iar 30 de minute nu sunt deloc suficiente pentru a te orienta în spațiul templului si de a ajunge la timp la prima demonstratie.
Formalitățile de la check in sunt următoarele: primești programul celor două zile, harta templului și câteva informații cu privire la cei vei învăța aici, uniforma pe care trebuie să o porți pe toata durata sederii, un cearceaf și o față de pernă pentru futon, și ți se indică clădirea unde este camera ta. Tot acum trebuie să plătești șederea (noi am plătit cash, probabil se poate plăti și cu cardul).
Camerele sunt destul de spațioase, cu baie comuna și se doarme pe futon, o saltea subțire pusa pe podeaua incalzita. Este o experiență asemănătoare cu cea de la cămin.
Așa cum am spus, la ora 15 este programată o demonstratie a practicii Sunmudo de către călugări pentru toată lumea, nu numai pentru cei care vor rămâne peste noapte. Templul este deschis vizitării de către toată lumea și o să vezi că sunt foarte mulți turiști coreeni atât care vizitează pentru câteva ore, cât și pentru a rămâne intreg weekend-ul.
Urmează apoi prezentarea etichetei templului și Sunmudo training pentru participanți. Călugărul ne-a învățat câteva mișcări combinate cu foarte multe tipuri de respirație, explicându-ne exact ce beneficii sunt asupra corpului. Înainte de cină se fac cele 108 plecăciuni, nu sunt neaparat obligatorii, însă poți încerca să participi pentru că sigur nu te întâlnești zilnic cu acest ritual.
În timpul meselor este recomandat să te bucuri în liniște de mâncare și să nu irosești nici măcar un bob de orez. Seara este timp destul pentru a explora împrejurimile și de a te bucura de liniștea templului.
A doua zi
A doua zi trezirea se face la ora 5 pentru că la ora 5.30 poti participa la cântecul specific budismului și meditația de dimineață. După acest moment atât de liniștitor și spiritual, urmează meditația în timpul plimbării în grădina templului. Aceasta este menită să te facă să te conectezi cu natura, să o auzi, să o simți și să o înțelegi, de aceea trebuie făcută în liniște.
După micul dejun, poți alege ca training-ul de Sunmudo să fie tot la templu sau poți plăti o taxă de 10.000 KRW/persoană și să mergi la plajă. Evident, îți sugerez s- alegi a doua variantă! Noi am mers împreună cu unul din călugări la o plajă spectaculoasă unde lava a lăsat urme impresionante lângă mare.
Am urcat și într-un turn de observare a peisajului din jur, iar apoi am practicat meditația pe plaja alaturata care avea pietre. Totodata, am invatat alte mișcări de Sunmudo, putin mai complexe decat cele din ziua precedenta. După ora petrecută aici, se ia prânzul și apoi se face check out-ul. Drumul înapoi în Gyeongju este același ca și cel de la dus.
Despre mâncarea servită
Nouă ne-a plăcut mâncarea foarte mult și nu am simțit deloc lipsa cărnii sau a lactatelor. Sala de mese este specifică culturii coreene: vei sta pe o pernuță, pe jos, alături de toți colegii tăi și de calugari. Este de tip bufet, deci te poți ridica să îți iei dacă mai ai nevoie, însă este frumos și de apreciat dacă nu vei lăsa nimic în farfurie.
Vei mânca doar cu bețisoarele și, la final, trebuie să îți speli vasele, fără să faci risipă de apă. La fiecare masa am avut orez, kimchi și ridichii murate, supă din alge cu tofu și o legume prăjită, dovlecel sau cartof dulce. Dimineața am mai avut pâine cu gem și cașcaval din soia, pe lângă orez și legume.
Călugării recomandă ca mesele să se desfășoare în liniște pentru a fi prezent în procesul acesta, însă este foarte greu să se întâmple asta atunci când este plin de oameni din atât de multe țări și toată lumea este curioasă să afle lucruri despre restul persoanelor.
Templestay – prezentare generală pe zile
Prima zi:
A doua zi:
Acitivitățile opționale (trasul cu arcul sau călăritul) se pot face după checkout.
Concluzii personale
Experiența de la templu a intrat rapid pe primul loc în topul experiențelor încercate pana acum! Mie nu mi s-a părut a fi ceva comercial sau că este pus în scenă pentru turiști. Călugării își făceau activitățile de zi cu zi fără să îi intereseze că sunt câteva zeci de persoane care se uitau încontinuu la ei. Tot personalul a fost extrem de prietenos și foarte dornic să prezinte toate cunoștințele lor cât mai bine în engleză.
Mâncarea a fost extrem de bună, iar camerele de dormit au fost confortabile chiar dacă se doarme pe jos. Faptul că am dormit în camera comune, separate, a ajutat sa cunoastem si alte persoane din multe colturi ale lumii.
Poate cel mai mult mi-au plăcut explicațiile referitoare la toate acele tehnici de respirație și meditația de pe plajă cu sunetul valurilor pe fundal. A fost cea mai spirituală practică realizată de mine până acum.
În concluzie, îți recomand să ajungi și aici în vacanța ta din Coreea pentru că merită 100%. Încearcă să adaugi templul Golgulsa pe lista ta și du-te acolo cu mintea și inima deschisă la ceea ce vei trăi.Te rog lasă-mi un comentariu dacă ți-a plăcut, iar dacă ai nevoie de mai multe detalii, nu uita să îmi lași un mesaj!
One Comment